Kolony u německých hranic. Desítky českých zemědělců protestují

"Za udržitelnost zemědělství v celé Evropě. Za české potraviny. Zachraňme umírající zemědělství. Vládo, přestaňte s námi vorat," hlásí transparenty na kapotách aut protestujících zemědělců, kteří v pondělí dopoledne vytvořili dlouhou kolonu z letiště v Březně u Chomutova. Z něj se vydali do hor k německé hranici. 

Po akci se zemědělci otočili a jinou trasou se vracejí zpět. Dopravu cíleně blokovat nehodlají, komplikace ovšem nelze vyloučit. Cílem protestní jízdy do Krušných hor je upozornit, že mnozí tuzemští zemědělci bojují o přežití vinou inflace, výkupních cen na úrovni roku 2018 a zvýšení daně z nemovitostí.

"Cílem protestu je symbolicky podpořit kolegy v Německu a sdělit světu, že ty problémy se týkají i nás. Je tady hodně zemědělců, kteří zvažují, zda vůbec budou pokračovat v podnikání a jestli nebude lepší ty podniky prodat. Konsolidační balíček dopadá na naše pokladny ve formě zvýšené daně z nemovitosti," popsal protestující zemědělec Jakub Bodnárik.

[chooze:article;value:537136]

​"Řadu těchto věcí se nám ale daří řešit. S pořadateli protestu jsme samozřejmě připraveni se sejít," uvedl v reakci na dotaz TN.cz mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý. "Zatím úplně nerozumím důvodům, proč protestují," doplnil.

Účastníci vyjadřují solidaritu svým kolegům za německou hranicí, kteří na různých místech země kvůli rušení zvýhodnění nafty v zemědělství blokují už týden dálnice a hraniční přechody. Aktuálně okupují i vládní čtvrť v centru Berlína. Vinou německých protestů byly minulé pondělí několik hodin neprůjezdné i některé přechody do Česka.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.