České letadlo mělo závadu. Na cestě do Prahy muselo neplánovaně přistát

Nepříjemnou situaci zažili cestující, kteří s českou aerolinkou Smartwings v neděli večer letěli z ománského města Salála do Prahy. Nad Perským zálivem totiž v jejich letadle došlo k technické závadě, a to tak muselo přistát na letišti v Abú Dhabí. Návrat letadla zpátky nad pevninu a jeho následné přistání je vidět například na webu Flightradar24.

Neplánované přistání potvrdila i mluvčí společnosti Vladimíra Dufková. "Letadlo letící na trase z ománské Salály do Prahy bylo odkloněno do Abú Dhabí z bezpečnostních důvodů. Pravděpodobně šlo o závadu na tlakovém spínači," řekla pro TN.cz

"Na palubě letu bylo 169 cestujících a šest členů posádky. V Abú Dhabí jsme měli k dispozici náhradní letadlo, které jsme na tento let nasadili a které cestující dopravilo v pondělí po poledni do Prahy," dodala Dufková s tím, že bezpečnost cestujících a posádky je pro společnost absolutní prioritou.

Porouchaným letadlem měl být stroj Boeing 737 MAX 8 OK-SWJ. Ten podle portálu Zdopravy dostala aerolinka teprve loni v prosinci, přesně měsíc před problémovým letem. Jde tak o úplně nové letadlo. Zároveň se jedná o devátý letoun této verze, který aerolinka od amerického výrobce převzala.

[chooze:article;value:536357]

Právě Boeing čelí v posledních týdnech výrazné vlně kritiky kvůli kvalitě výroby. Tu rozpoutala nehoda letounu Boeing 737 MAX 9 nad americkým Oregonem, při které z něj vypadla za letu záslepka dveří a způsobila prudkou dekompresi v trupu. Následné kontroly objevily problémy také u dalších letadel. Verzi MAX 9 ale Smartwings neprovozují.

Ani o něco málo menší MAX 8 ovšem nemá bezproblémovou historii. Právě naopak. Dvě nehody letadel z let 2018 a 2019, které si vyžádaly přes 300 obětí, vyústily v rozsáhlé vyšetřování. To odhalilo chyby Boeingu v konstrukci stroje i přípravě posádek. Jejich náprava trvala až do konce roku 2020, kdy se stroje MAX dostaly opět do vzduchu.

Letadlu nad USA prasklo okno a trup. Aerolinka odstavila desítky boeingů 737 MAX 9:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.