Zákoník práce komplikuje práci i pohřebákům. Obřady se mohou prodražit

Problém s dohodáři mají majitelé pohřebních služeb. Stěžují si, že například nedokáží včas naplánovat smuteční řeči anebo výjezdy k tragickým dopravním nehodám. "Nikdy nevíte, kdy se stane dopravní nehoda. Kdy kdo zemře nemůžete předpokládat. Jediné, co můžeme předpokládat, jsou pohřby. Ty se samozřejmě plánují, ale úmrtí naplánovat nemůžeme a ani to nelze," prohlásil pracovník v pohřebnictví Jan Šerý.

"Nemůžete naplánovat, že dnes v 11 hodin večer bude úmrtí v katastru Stráž nad Nisou. To nejde. Čekáme. Až něco bude, tak reagujeme, ale neplánujeme," vysvětlil svou práci majitel pohřební služby Jaroslav Egrt.

[chooze:article;value:535016]

A těžko se plánují i smuteční řečníci. Jde většinou o důchodce, kteří si brigádou přivydělávají. Nově by měli dostat plán minimálně na tři dny dopředu. To se naplánovat někdy dá, jindy ne. "Klienti si přišli objednat pohřeb na neděli, nepřáli si řečníka. V sobotu nám volali, že se hrozně omlouvají, ale že rodina přece jenom by chtěla nějakou tu smuteční řeč tam přednést," popsala situaci majitelka pohřební služby Renáta Březinová Benešová.

"Pro mě je ideální model dohoda," řekla smuteční řečnice Eliška Hašlarová. Řešením by bylo řečníky zaměstnat na zkrácený pracovní úvazek. Část pracovní doby by trávili čekáním, ale zákazníkům by se služby o dost prodražily. "Takže například ten smuteční projev nemůžu účtovat lidem za šest až devět stovek, ale bude stát třeba šest tisíc, a to si každý rozmyslí," poznamenala Březinová Benešová.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.