Satelity zachytily záhadné vlny z vesmíru. Vědci už tuší, co by to mohlo být

Když v roce 2019 objevili astronomové záhadný jev v hlubokém vesmíru, netušili, na co se vlastně dívají. Podivné radiové vlny měly na záznamových zařízeních tvar velké koule. Vlny obklopovaly gigantický prostor, do kterého se vešly dokonce i galaxie, které se formovaly v jeho středu, píše portál Mirror.

Vesmírná záhada se letos dočkala svého vysvětlení. Podle teorií vědců z University of California v San Diegu se jedná o pozůstatky obrovských vesmírných výbuchů. Ty se podle astronomů mohly odehrát před miliardami let.

[chooze:article;value:533621]

Podivné radiové vlny mají tak být stopami gigantické supernovy, tedy explodující hvězdy. Z nich při explozích vylétá takzvaný hvězdný vítr, tedy silné radiové záření, které například v menší míře vypouští i naše Slunce. Tato situace je však nepředstavitelně větší, uvádí portál Space.

Supernova, jejíž dopady vědci pozorují, však nebyla tvořená pouze jedinou hvězdou, nýbrž hned několika. Pokud je totiž shluk hvězd dostatečně blízko u sebe, může supernova vytlačit hvězdný vítr nejen z vybuchující hvězdy, ale i z okolních. "V pozorované galaxii vybuchla skupina hvězd. Supernova skončila asi před miliardou let," řekla podle portálu Mirror astronomka Alison Coilová, jejíž tým s teorií přišel.

I když výbuch skončil ještě předtím, než se na Zemi objevili dinosauři, jeho stopy jsou ve vesmíru stále čitelné. Hvězdný vítr, který je zdrojem pozorovatelných radiových vln, stále letí vesmírem rychlostí více než 2 000 kilometrů za sekundu.

Dechberoucí záběry z vesmíru. Shluk hvězd září jako vánoční stromeček (12/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.