Obce v Českém Švýcarsku stále čekají na podporu po požáru. Stát jim doteď nepomohl

Když v parku hořelo, střídali se v Hřensku politici a slibovali. "Ty finanční prostředky a sto milionů korun jsou připraveny," slibovala tehdejší ministryně Anna Hubáčková (KDU-ČSL).

Hoteliéři poskytli hasičům ubytování. Proplacení nákladů se dočkali až za půl roku. Některým stát uzavřel hotely na měsíc a půl a podnikatelé za to měli dostat kompenzaci. "Nedostal nikdo nic. V tuto chvíli se připravuje žaloba právě proto, že s námi nikdo nekomunikuje," stěžoval si hoteliér Jaroslav Suchánek.

Tři těžké roky srazily Hřensko na kolena. Výsledkem je novoroční rezignace starosty. Obec bude muset propustit polovinu svých zaměstnanců, obecní policii zruší a také hasiči budou mít omezený rozpočet. "Hotely a penziony jsou poloprázdné. Některé zavírají. Nám bylo slíbeno posílení správ obecních v radě Národního parku. To se nestalo," poznamenal místostarosta Jetřichovic Milan Dařina.

[chooze:article;value:527282]

"Starostové mají být pro státní orgány partnerem, a ne nějakou onucí, a my to chceme měnit. Tady je drtivá většina značených cest uzavřená," prohlásil senátor a starosta Krásné Lípy Zbyněk Linhart (STAN + SLK)

Zavřená je třeba populární Edmundova soutěska nebo Gabrielina stezka. To by se ale podle vedení parku mohlo brzy změnit. "V případě nějakých minimalistických zásahů do svahu Edmundovy soutěsky bylo velice dobře myslitelné, že by se otevřela brzy," uvedl mluvčí Národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov.

Ministerstvo životního prostředí trvá na tom, že finance od státu jsou připraveny. "Se všemi představiteli místní správy budeme dál jednat jako s rovnocenným partnerem," slíbilo ve vyjádření ministerstvo. Spolek starostů se chce do dvou týdnů obrátit na vedení parku i ministerstvo životního prostředí otevřeným dopisem s konkrétními požadavky.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.