USA znovu zaútočily na jemenské povstalce. Nálety zasáhly i hlavní město

Ve čtvrtek Spojené státy a Velká Británie zasáhly v Jemenu více než 60 cílů na celkem 28 místech. Snaží se tak eliminovat schopnost Húsiů ostřelovat mezinárodní námořní trasy v Rudém moři. Útok byl zaměřen na velitelské a řídicí uzly a na zařízení používaná pro skladování a odpalování bezpilotních letounů, řízených střel a balistických raket, což jsou hlavní zbraně, které povstalci používají k útokům na obchodní plavidla v Rudém moři. Podle mluvčího húsíjské armády při útocích zahynulo pět lidí a dalších šest bylo zraněno.

Íránem podporované povstalecké skupině se i přesto podařilo v pátek odpálit další balistickou střelu na komerční plavidlo v Adenském zálivu jižně od Jemenu. Poslední sérii úderů provedly Spojené státy jednostranně, uvádí CNN s odkazem na vojenské představitele USA. Tento útok provedený v pátek večer však měl mnohem menší rozsah než předchozí noc a byl zaměřený především na radarové zařízení povstalců.

[chooze:article;value:536878]

​"13. ledna ve 3:45 hodin ráno (sanajského času) provedly americké síly útok na húsíjský radar v Jemenu. Tento úder provedla loď USS Carney s použitím pozemních útočných střel Tomahawk a jednalo se o následnou akci na konkrétní vojenský cíl spojenou s údery podniknutými 12. ledna, jejichž cílem bylo snížit schopnost Húsíů útočit na námořní plavidla, včetně obchodních plavidel," uvedlo Ústřední velení USA na sociální síti X.

    Húsíjský televizní kanál Al-Masirah informoval, že nálety zasáhly jemenské hlavní město Saná. "Americko-britský nepřítel útočí na hlavní město Saná řadou náletů," oznámila televize v sobotu brzy ráno místního času. Lidé žijící v jemenském hlavním městě na sociálních sítích hlásili, že slyšeli několik hlasitých výbuchů. Zatím nejsou hlášeny žádné oběti na životech. 

    https://twitter.com/AP/status/1745987776456032327

    Zahájení odvetných útoků proti pozicím Húsíů řídil americký ministr obrany Lloyd Austin ze svého nemocničního pokoje v Národním vojenském zdravotnickém středisku Waltera Reeda, kde se zotavuje z komplikací způsobených léčbou rakoviny prostaty, informuje server ABC News.

    O svých zdravotních problémech Austin informoval se zpožděním až v úterý, kdy Húsíové zahájili svůj dosud nejagresivnější útok prostřednictvím dronů a raket na obchodní a vojenská plavidla v Rudém moři. Pozdržení zveřejnění informací o jeho zdravotním stavu a hospitalizaci pobouřily administrativu, Pentagon i Kongres.

    V pátek americký prezident Joe Biden prohlásil, že bylo chybou, že Austin svou hospitalizaci tajil, ale uvedl, že má k šéfovi Pentagonu stále důvěru.

    Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.