Problém s vyřizováním důchodů. Chybí lidé i lepší zákony, shodují se politici

V zahraničí v současné době pracuje přes 152 tisíc Čechů. Například do Německa dojíždí za prací 56 tisíc lidí. Problém s vyřízením důchodu se tak v budoucnu může dotknout velké části české populace.

"Mám ambici na úrovni Evropské unie směřovat k tomu, že bychom i v evropské legislativě do budoucna měli jasně ustanovené termíny, abychom viděli, jak jiné ty úřady země toto mají administrovat, do kdy má to rozhodnutí přijít, aby to prostě nebylo tak, jak je to dneska," řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Že ČSSZ nefunguje úplně stoprocentně, potvrzuje i opozice. "Částečně je to tím, že tam byl velikánský nával díky této vládě, a za druhé tím, že se prostě ty důchody počítají individuálně, tak se to může i tímto zpožďovat," okomentoval stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš Juchelka (ANO).

[chooze:article;value:536530]

​"Velkým problémem také může být velký nedostatek zaměstnanců v naší správě sociálního zabezpečení a také doba, kdy odešlou tu žádost do té země, kde zaměstnanec působil," řekla místopředsedkyně sociálního výboru Lucie Šafránková (SPD).

Hlavní změna se musí prý odehrát v zákonech a ve struktuře samotné ČSSZ. "Za mě by to takto určitě fungovat nemělo. Snad do budoucna pomůže restrukturalizace České správy sociálního zabezpečení a vznik institutu lékařské posudkové služby, která pomůže vše urychlit," zmínila místopředsedkyně sněmovního sociálního výboru Pavla Pivoňka Vaňková.

"Bylo by třeba jasně vyspecifikovat lhůty, do kdy se musí ČSSZ zeptat jiné země a také informovat v průběhu vyřizování žádosti žadatele přímo toho klienta," vyjmenovala Šafránková.

Změny, které Českou správu sociálního zabezpečení už letos čekají, by mohly přinést úbytek byrokracie a lepší možnost reagovat na požadavky žadatelů o důchod.

Podívejte se na sestřih z pořadu Na vaší straně o problémech s uznáváním důchodů:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.