Po čtyřech operacích žádal o invalidní důchod. Stát ho nechal úplně bez peněz

Život na ubytovně, peníze na jídlo od kamaráda a nevědomí toho, co bude zítra. Případu pana Jaroslava Kurucze jsme se začali věnovat loni v říjnu. "Nemůžu za to, nezpůsobil jsem si to sám. Původ nevědí ani sami lékaři, protože tam jde o nekrózu. To není úraz. U nekrózy vám vlastně ten kloub odumře," vypráví.

Po čtyřech velkých operacích, kvůli kterým mu hrozilo, že už se nepostaví na nohy, skončil kvůli zdravotnímu stavu na nemocenské. Tu je možné v Česku pobírat 380 kalendářních dnů. Jenže co potom?

"Tak jsem šel udělat, co mi napsali. Šel jsem na Správu sociálního zabezpečení a tam jsem prostě zažádal a ta mi dala ty instrukce prostě dát výpověď, pracovní úřad a tak dále," pokračuje pan Kurucz.

[chooze:article;value:535928]

Lhůta na vyřízení žádosti o invalidní důchod je v Česku maximálně tři měsíce. Stejná je i na Slovensku, odkud pan Kurucz pochází a část života tam pracoval, což se mu do výše jeho důchodu má započítat. Jenže ani po téměř 10 měsících se přiznání invalidního důchodu nedočkal, a to i přesto, že lékařský posudek zhodnotil zhoršení jeho zdravotního stavu o 70 procent a odpovídá tak invalidnímu stupni tři. V momentě, kdy se na nás obrátil, jsme začali okamžitě zjišťovat, co úřadům tak dlouho trvá.

Sestra byla rychlejší

"Pokud žádost obsahuje mezinárodní prvek, délka řízení se prodlužuje o dobu nezbytnou k došetřování doby pojištění u cizozemského nositele pojištění. Jedná se například o doložení pojistných dob, které zakládají nárok na důchod. Požadavek na tyto doklady u protistrany při podobném zpoždění urgujeme. Obrátit se na Slovenskou pojišťovnu s žádostí o vydání podkladů pro rozhodnutí o důchodu může i klient osobně," řekla televizi Nova mluvčí České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) Tereza Koukolová.

Takové odpovědi pan Kurucz ale nerozuměl, měl prý totiž i tyto dokumenty v ruce už při podání žádosti. Jeho sestra byla asi rychlejší než úřady.

[chooze:article;value:536044]

Obrátili jsme se proto na slovenské úřady a zjistili jsme, že ČSSZ požádala o vydání podkladů nutných k přiznání invalidního důchodu až několik měsíců potom, co pan Kurucz o důchod vůbec zažádal.

"V případě, že si potřebuje například ověřit některé rozhodné skutečnosti ze Slovenska, tak skutečně může ta lhůta být prodlužována, protože ten zákon říká: může být prodloužená o nezbytně dlouhou dobu. Ale pokud podal v lednu a máme říjen, to znamená, máme tady 10 měsíců, tak ta lhůta mi přijde minimálně hodně dlouhá na to, aby se takzvaně nic nedělo," domnívá se advokát Jiří Matzner.

Dostal aspoň něco

Ministerstvo práce a sociálních věcí si zřejmě bude muset došlápnout na to, jak fungují úřady, které pod něj spadají a ukázat si prstem na toho, kdo pokulhává. Málokdo z žadatelů se totiž při problému obrátí na soud, protože se obávají dalších průtahů. Poté, co jsme se případem pana Kurucze začali zabývat, se věci přitom daly rázem do pohybu. Byl mu v Česku přiznán aspoň důchod v prozatímní výši 5 691 korun. 

"O nároku na invalidní důchod pana Kurucze nebylo možné rozhodnout definitivně, protože zatím není prokázaný skutkový stav věci potřebný k určení výše jeho invalidního důchodu. I z tohoto důvodu jsme přistoupili k vyplácení invalidního důchodu předdávkově, a to od 18. září loňského roku," uvedl Martin Kontúr, mluvčí slovenské Sociální pojišťovny.

[chooze:article;value:535935]

Ke konci roku mu důchod začal chodit ze Slovenska v plné výši. Jestli se dočkal naším přičiněním, nebo se jedná o náhodu, není tak důležité. Hlavní je, že v tuto chvíli má příjem aspoň na základní životní potřeby jako je jídlo a střecha nad hlavou.

"Ta média asi přece jenom člověku můžou pomoct víc, než nějaké telefonáty a e-maily, na které člověk nemá odpověď. Určitě velké poděkování celému týmu," uzavřel pan Kurucz.

Jurečka: Stávat by se to nemělo

A na to, zda je na práci svých úředníků pyšný, jsme se zeptali přímo ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL).

"Na to bohužel žádné termíny nejsou. S některými státy je ta komunikace lepší, s některými opravdu to dodání těch údajů řeším třeba rok rok a půl. Bohužel i takové případy jsou. Samozřejmě ty chyby by se stávat neměly a nemají. Já jsem zavedl, tuším od poloviny loňského roku, systém, kdy teď pravidelně na poradu vedení každý týden, mám monitoring toho, kolik důchodů, ať už invalidních, nebo starobních, vdovských, vdoveckých, sirotčích, tak kolik jich vyřizujeme do té zákonné lhůty, kolik je nad zákonnou lhůtu a kolik jich je s mezinárodním prvkem. A teď opravdu velmi důsledně vyžadujeme po české správě, aby toto dokázala eliminovat, aby se takové chyby nestávaly," řekl Jurečka.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.