Zemědělci si stěžují na kontroly. Je jich příliš mnoho a zdržují je

Technologická vychytávka pro zemědělce měla zajistit, že pole už nebude kontrolovat úředník, ale počítač pomocí fotografií ze satelitu. Při zavádění novinky všichni sršeli optimismem. "Je to změna, která přinese prospěch všem zúčastněným stranám," tvrdil Státní zemědělský intervenční fond.

Hlavní výhodou měl být konec byrokracie, ale když o satelitech mluví zemědělci nyní, berou u toho vidle do ruky. Systém dokáže generovat jednu chybu za druhou. Neuměl třeba rozeznat vojtěšku od trávy, a tak místo slibovaného zrušení kontrol nastal pravý opak.

Problém se netýká jen českých zemědělců. Satelitní kontroly trápí pěstitele po celé Evropě. "Mají s tým problém všechny státy V4 a musí se to řešit," prohlásil slovenský ministr zemědělství Richard Takáč.

[chooze:article;value:532356]

Zemědělci hořekují, že se z nich stává nejvíc kontrolovaná profese v zemi. Dohlíží na ně minimálně šest různých ústavů, inspekcí a fondů. "Tyhle kontroly nás drtí, vymýšlíme školení, ale stejně musíme povolat odborné firmy," postěžoval si zemědělec Václav Koutný.

Každá návštěva z úřadu pro zemědělce znamená minimálně půl dne mimo pracovní proces. Podle ministra zemědělství požaduje zvýšené kontroly Unie a chce proto iniciovat společnou stížnost. "Společně diskutujeme tento negativní dopad s Evropskou komisí," řekla mluvčí SZIF Eva Češpiva. Systém eviduje zhruba 700 tisíc pozemků v Česku. Do jeho zavedení prováděl úřad náhodné kontroly.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.