Do Severní Koreje zamíří po čtyřech letech první turisté. Z Ruska

KLDR nevpouštěla do země turisty z ciziny od roku 2020, kdy uzavřela hranice kvůli koronavirové pandemii. Ruský zájezd bude od té doby prvním, uvedla agentura Reuters.

Výlet pořádá cestovní kancelář z Vladivostoku a je zřejmě důsledkem nedávné návštěvy gubernátora ruské dálněvýchodní oblasti Přímořský kraj v Pchjongjangu. Kraj se Severní Koreou sousedí.

Turisté mají dorazit 9. února a během čtyřdenního pobytu je čeká návštěva hlavního města a lyžařského střediska.

[chooze:article;value:536586]

​Diktátor Kim Čong-un a ruský prezident Vladimir Putin se v září sešli na summitu na ruském Dálném východě, kde se zavázali k prohloubení spolupráce v ekonomické, politické a vojenské oblasti. Výsledkem jsou mimo jiné severokorejské rakety, které Kreml nedávno použil při masívním bombardování Ukrajiny.

Turistické výpravy tak zřejmě mají sloužit k dalšímu utužování vztahů mezi oběma režimy.

Mezinárodní sankce uvalené na Severní Koreu kvůli jejímu jadernému programu se cestovního ruchu většinou netýkají. V roce před pandemií bylo cestování do izolované země hitem mezi čínskými turisty, kteří zde utratili miliony dolarů.

Turistické výpravy bývaly vždy pod přísnou kontrolou severokorejských bezpečnostních složek. Cestovatelé se nesměli stýkat v místními obyvateli a kamkoliv chodit se bez povolení. Povinnou součástí návštěvy byla poklona a položení květin před sochami Kim Ir-sena, zakladatele Severní Koreje, a jeho syna Kim Čong-ila umístěných v památníku revolučního boje korejského lidu.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.