Policisté při zásahu proti střelci chybovali. Neměli odcházet, říká expert

Výpovědi zaměstnanců Karlovy univerzity, které škola tento týden zveřejnila, znovu otevřely některé otázky týkající se zásahu policie a především toho, co mu předcházelo.

Podle policie, ministra vnitra ani Generální inspekce bezpečnostních sborů se žádné zásadní pochybení nestalo. Policie pouze přiznává některé chyby v komunikaci, například s vedením fakulty, nepovažuje je ale za zásadní. Stále ale například dostatečně nevyjasnila, proč úplně opustila hlavní budovu fakulty a přesunula policisty na Celetnou ulici a proč nerozhodla také o evakuaci hlavní budovy fakulty.

Policisté rozhodnutí zdůvodňovali tím, že je indicie vedly k tomu, že bude střelec na Celetné. Z výpovědí zaměstnanců fakulty ale vyplývá, že policisté po podezřelém studentovi pátrali i v hlavní budově a odešli z ní asi půl hodiny před začátkem útoku.

[chooze:article;value:536757]

Redakce TN.cz k věci oslovila slovenského exkriminalistu Mateje Snopka, který u české policie nesloužil, a může si proto dovolit větší nadhled. Podle něj by česká policie, i když nakonec zasáhla extrémně rychle a samotný zásah byl příkladný, neměla nabýt dojmu, že bylo vše bez chyby.

"Nechci shazovat práci českých kolegů. I nám se stalo, že jsme dostali telefonát o útočníkovi v nemocnici, někdo udělal chybu a přijeli jsme ke špatné budově. Takové věci se bohužel v tom stresu stávají. Ale to neznamená, že ti lidé v tu chvíli nedělají maximum a někdo jiný by to v tu chvíli udělal lépe," tvrdí zkušený bývalý policista.

[chooze:article;value:536604]

Přiznal ale, že i on vidí v postupu českých policistů mezery. "Po bitvě je každý generál a přiznám se, že neznám detaily toho případu. Já bych ale, pokud by to bylo možné, nějakým způsobem obsadil všechny budovy," nechal se slyšet.

"A co se týče komunikace s vedením fakulty. Je možné, že si to přítomné hlídky špatně vyhodnotily nebo že se snažily, aby nevznikla panika. Pokud už ale policisté skutečně věděli, že je ten člověk nebezpečný a že míří na fakultu, můj názor je, že měli její vedení okamžitě oslovit a jasně říct: 'Míří sem nebezpečný člověk, který už nejspíš vraždil a může to udělat zase,'" tvrdí dále.

"A ještě další věc, kde je podle mě chyba, systémová chyba, která je i u nás na Slovensku. Tou je to, že policie dostatečně neprověřuje lidi, kteří si v krátkém období koupí velké množství zbraní a munice. Že nikdo důkladně nezjišťuje, na co to potřebují. Hlavní podle mě je všechny ty věci pořádně zanalyzovat a vzít si z každé chybky poučení, například podobné situace více trénovat," myslí si také.

Právě povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní patří mezi plánované změny zákona o zbraních, který ve čtvrtek projednal bezpečnostní výbor Poslanecké sněmovny.

Úřad vnitřní kontroly Policejního prezidia zhodnotil zásah na FF UK: Byl rychlý a profesionální:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.