Když bude Evropa ve válce, nikdy jí nepomůžeme, vzkázal Trump

Donald Trump v lednu 2020, když byl ještě prezidentem Spojených států, varoval předsedkyni Evropské komise Ursulu von der Leyenovou, že v případě války nemá EU počítat s americkou pomocí.

"Musíte pochopit, že pokud bude Evropa pod útokem, tak vám nepřijdeme na pomoc ani vás nepodpoříme," řekl tehdy Trump podle evropského komisaře z Francie Thierryho Bretona, který byl u rozhovoru také přítomen. Informaci přinesla agentura Reuters.

[chooze:article;value:535963]

​"Mimochodem, NATO je mrtvé a my z něj odejdeme," dodal prý Trump podle portálu Politico. Von der Leyenové měl také připomenout 400 miliard dolarů (asi 9 bilionů korun podle tehdejšího kurzu ČNB), které v té době měli Němci dlužit na příspěvcích do Aliance.

Na žádost o vyjádření agentury Reuters, zda tato slova americký exprezident skutečně pronesl, Trump ani von der Leyenová nereagovali.

Donald Trump se nyní v primárkách republikánské strany snaží získat stranickou nominaci do nadcházejících prezidentských voleb ve Spojených státech, naplánovaných na letošní podzim.

Americký kongres loni v prosinci schválil opatření, které znemožní americkému prezidentovi bez souhlasu kongresmanů vystoupit z NATO. Důvodem byl údajně Donald Trump a jeho kritický postoj k NATO. Podívejte se na prosincovou reportáž TV Nova:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.