Se zničením Jižní Koreje nebudeme váhat, oznámil Kim Čong-un

Na Korejském poloostrově opět přituhuje. Severokorejský diktátor Kim Čong-un v tamních státních médiích nazval Jižní Koreu úhlavním nepřítelem. "Nemají žádný zájem na tom, aby se vyhnuli válce," řekl Kim podle agentury Yonhap.

Kim také v pondělí a v úterý navštívil největší severokorejské zbrojovky a továrny na munici. Jižní Koreji pohrozil zničením, pokud se vůči svému severnímu sousedovi opováží použít sílu. Současně prohlásil, že se sám válce vyhýbat nebude a že jeho země je připravená.

[chooze:article;value:536073]

Ostrá diktátorova řeč je odpovědí na politiku jihokorejského prezidenta Jun Sok-jola, uvedlo Rádio Svobodná Asie. Junova vláda totiž tvrdě tlačí na Pchjongjang zejména kvůli raketovým testům, které Severní Korea provádí.

Dalším impulzem pro eskalaci byl nedávný severokorejský útok. Na námořní hranici mezi oběma státy, kterou tvoří ostrovy u západního pobřeží poloostrova, vystřelila Severní Korea přes 200 granátů. Střely naštěstí nedoletěly na žádný z ostrovů, na které Severokorejci mířili, a nikoho tak nezranily.

Jižní Korea na útok zareagovala námořním cvičením v oblasti. Vztahy mezi oběma zeměmi se v posledních měsících silně ochlazují. Severní Korea před nedávnem zahrnula status jaderné moci do své ústavy a zintenzivnila své testy, které děsí jak Jižní Koreu, tak Japonsko, doplnil portál South China Morning Post.

KLDR vypálila u hranic s Jižní Koreou desítky střel. Příměří mezi oběma zeměmi může kdykoliv skončit, říká analytik:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.