Mrazy lákají bruslaře. Led na hladinách není bezpečný, varují odborníci

Pořádná zima v posledních dnech trápí Česko. Mráz navíc také doprovázel vítr, který ještě více snižoval pocitovou teplotu. V úterý ráno dokonce na severovýchodě země klesly rtuti teploměrů až k -20 °C.

Přestože se teploty zatím stále drží pod nulou, milovníci bruslení by měli ještě počkat a nic neuspěchat. Vstup na vodní hladiny totiž podle odborníků není bezpečný. "V současnosti led na vodních nádržích teprve vzniká, zámrzy se pohybují maximálně v jednotkách centimetrů, některé vodní nádrže nejsou zamrzlé vůbec, proto nedoporučujeme na led vstupovat," uvedl na webu mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

[chooze:article;value:536403]

Led se navíc může snadno propadnout. "V průběhu týdne má sice dále mrznout, ale upozorňujeme, že s ohledem na hydrologickou situaci budeme operativně provádět manipulace na vodních nádržích a vlivem kolísání hladiny může dojít k prolomení zdánlivě dostatečně silné ledové celiny i při menším zatížení," varoval Chmelař.

"Vstup na zamrzlé plochy vodních nádrží a rybníků za účelem provozování zimních sportů je v každém případě pouze na vlastní nebezpečí," uzavřel Chmelař.

Před podobnou situací pak varují také vodohospodáři z Povodí Vltavy. Ti upozorňují, že každý vstup na zamrzlou hladinu je vždy rizikový. "V průběhu celé zimy může docházet k výraznějšímu pohybu hladiny a pod ledem mohou vznikat velmi nebezpečné vzduchové mezery, které nejsou vidět a znamenají velké riziko," doplnili.

Bezpečná šířka ledu na rybníku

"Pro to, aby byl led bezpečný, platí, že musí trvale mrznout 10 dnů v kuse a tloušťka ledu musí dosáhnout alespoň 10 centimetrů, na bruslení 15 centimetrů. Na to, abychom mohli na led vjet osobním autem, by měl mít alespoň 30 centimetrů," vysvětlila meteoroložka Dagmar Honsová.

[chooze:article;value:536344]

Dle ní navíc záleží také na jiných faktorech. "Přihlédnout musíme i k průměrné denní teplotě, k výchozím teplotám vody ve vodní nádrži, než začnou celodenní mrazy, k možné sněhové pokrývce a proudění vody," podotkla Honsová.

Zejména na řekách a jiných tekoucích vodách odborníci bruslit vůbec nedoporučují. "Navíc rybník zamrzá od svého okraje, což bývá zrádné. Na břehu se nám může zdát, že je voda dostatečně zamrzlá, ale dále od břehu to tak být nemusí," dodala Honsová.

Díky záplavám mohou lidé bruslit i na polích. Více se dozvíte v následující reportáži (1/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.