Ekvádorem otřásá teror, televizní studio během přímého přenosu obsadili ozbrojenci

Maskovaní muži ozbrojení pistolemi a něčím, co připomínalo výbušniny, vnikli během živého vysílání do studia televizní stanice TC, která právě v přímém přenosu vysílala zpravodajský pořad. V pozadí byly slyšet zvuky podobné výstřelům. Nebylo bezprostředně jasné, zda byl někdo z personálu stanice zraněn. Podle stanice CBC News byly v pozadí slyšet zvuky podobné výstřelům a ženský hlas, jak prosí: "Nestřílejte, prosím, nestřílejte."

Útočníci donutili vyděšený štáb, aby si lehnul na zem. Během záznamu bylo slyšet, jak někdo křičí bolestí, přičemž živé vysílání dál pokračovalo. "Prosím vás, přišli nás zabít. Bože, nedopusť, aby se to stalo. Zločinci jsou ve vysílání," řekl agentuře AFP jeden ze zaměstnanců TC ve zprávě na WhatsAppu.

[chooze:article;value:536332]

Alina Manriqueová, vedoucí zpravodajství televize TC, uvedla, že byla ve velíně naproti studia, když do budovy vtrhli maskovaní muži. Jeden z nich jí namířil pistoli na hlavu a řekl jí, aby si lehla na zem, uvedla Manriqueová. Incident byl vysílán živě, i když přímý přenos byl asi po 15 minutách přerušen. Manriqueová dodala, že někteří z útočníků ze studia utekli a snažili se schovat, když zjistili, že jsou obklíčeni policií. "Jsem stále v šoku," řekl Manriqueová v telefonickém rozhovoru pro agenturu Associated Press. "Všechno se zhroutilo .... Jediné, co vím, je, že je čas opustit tuto zemi a odejít hodně daleko."

https://twitter.com/CrimenCastigoEc/status/1744806000979333156?s=20

Krátce po útoku ozbrojenců na televizní stanici vydal prezident Daniel Noboa dekret, kterým označil 20 gangů obchodníků s drogami působících v zemi za teroristické skupiny a zmocnil ekvádorskou armádu, aby tyto skupiny "neutralizovala". Noboa ve svém dekretu rovněž prohlásil, že země vstoupila do vnitřního ozbrojeného konfliktu. Šéf ekvádorské národní policie krátce nato oznámil, že úřadům se podařilo všechny maskované vetřelce zatknout. Policejní velitel Cesar Zapata řekl televizní stanici Teleamazonas, že policisté zabavili zbraně a výbušniny, které měli ozbrojenci u sebe. Podle něj bylo zatčeno 13 osob.

Ekvádorská generální prokuratura uvedla, že zatčení budou obviněni z terorismu. Na svém účtu na sociální síti X oznámila, že obvinění předloží v nejbližších hodinách a že prokurátoři pracují na místě útoku v televizní stanici TC, aby získali další důkazy. Podle ekvádorských zákonů hrozí odsouzeným za terorismus trest odnětí svobody až na 13 let.

Ekvádorské úřady navíc v úterý oznámily, že z vězení ve městě Riobamba uprchl další vůdce gangu, Fabricio Colon Pico ze skupiny Los Lobos, který byl zatčen v pátek v rámci vyšetřování únosu a byl rovněž obviněn z pokusu o vraždu jednoho z hlavních státních zástupců. Na vlnu teroru, při které mimo jiné došlo k výbuchu poblíž domu předsedy Národního soudu a byli uneseni čtyři policisté, zareagoval ve zprávě na Instagramu prezident Noboa, který napsal, že se nezastaví, dokud "nevrátí mír všem Ekvádorcům", a že se jeho vláda rozhodla postavit zločinu.

Drogové násilí si v této jihoamerické zemi, která je klíčovou zastávkou na trase obchodu s kokainem směřujícího do USA a Evropy, vybralo krutou daň. Počet vražd se od roku 2018 do roku 2022 zčtyřnásobil. Loňský rok byl zatím nejtragičtější - v zemi s přibližně 17 miliony obyvatel bylo spácháno více než 7 800 vražd a zabaveno 220 tun drog, což je nový rekord.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.