Zemi hrozí solární superbouře. Máme tři indicie, varuje americký úřad

Aktivita na Slunci byla v posledních dnech klidná, nicméně americký Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA) varuje před možností vzniku silných slunečních erupcí.

"Sluneční aktivita má být nízká s určitou pravděpodobností slunečních erupcí třídy M a menší pravděpodobností erupcí třídy X ve dnech 8., 9. a 10. ledna," uvádí NOAA na základě pozorování z 6. a 7. ledna.

Šance na erupce třídy M (střední) a X (největší) odborníci z NOAA dokonce vyčíslili – co se třídy M týče, ve všech třech dnech je to 45 procent, u třídy X je to 10 procent.

[chooze:article;value:533572]

​Sluneční erupce se dělí do několika tříd. Vliv na život na Zemi mají tři – C, M a X. Erupce třídy C jsou nejmenší a minimálními dopady, M jsou střední (mohou způsobovat třeba krátké výpadky rádiového signálu v polárních regionech) a X největší, které mohou znamenat celosvětové výpadky rádiového signálu.

Jak uvádí portál spaceweather.com, který vychází z údajů od NASA a NOAA, sluneční skvrny označené jako 3536, 3540 a 3541 mají nestabilní magnetická pole, která mohou způsobovat erupce třídy M. Právě na 3536 byla 7. ledna erupce třídy C.

Sluneční aktivita mezi 6. a 8. lednem:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.