Do Evropy vtrhla bestie z východu. Meteorologové řekli, co napáchá v Česku

Bestie z východu obvykle trápí jen část Evropy. "Jedná se o název používaný k popisu chladných a zimních podmínek ve Spojeném království v důsledku polární kontinentální vzduchové hmoty. Tedy zimního počasí, které způsobuje polární vzduch z východu. Ten je chladný a suchý," popsala meteoroložka Dagmar Honsová.

Tentokrát však tento jev trápí také další části kontinentu a výjimkou není ani Česká republika. Ta už je nyní v sevření krutých mrazů, které doprovází také silný vítr. A teploty se propadají hluboko pod nulu. "V úterních ranních minimech mohou teploty klesat až k -20 °C," nastínila Honsová.

[chooze:article;value:536157]

A pořádně mrazivé počasí vydrží až do pátku. "Teploty v noci budou klesat na -8 až -13 °C, tam, kde bude ležet sníh a při uklidnění větru, mohou klesnout a pohybovat se kolem -18 °C. A ani denní teploty nepřekročí nulu a budou se pohybovat většinou od -6 do -1 °C," informoval na sociální síti X Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Právě během posledního dne pracovního týdne očekávají meteorologové přechod studené fronty a slabé oteplení. Ani o víkendu si ale od pořádně zimního počasí neodpočineme. Přestože mrazy poleví, začne přibývat oblačnosti a sněhových srážek.

"Ranní teploty budou klesat na -3 až -8 °C, denní se budou pohybovat kolem 0 °C," doplnili meteorologové. Už po neděli by však rtutě teploměrů mohly, a to zejména přes den, vyšplhat i nad nulu.

Kdy bude bezpečná šířka ledu na rybníku?

Po extrémně mrazivých dnech se už řada lidí jistě těší, až si vyrazí na rybník zabruslit. Je však důležité to ale neuspěchat. "Proto, aby byl led bezpečný, platí, že musí trvale mrznout 10 dnů v kuse a tloušťka ledu musí dosáhnout alespoň 10 centimetrů, na bruslení 15 centimetrů. Na to, abychom mohli na led vjet osobním autem, by měl mít alespoň 30 centimetrů," vysvětlila Honsová.

[chooze:article;value:536191]

Meteoroložka ale upozorňuje, že záleží také na jiných faktorech. "Přihlédnout musíme i k průměrné denní teplotě, k výchozím teplotám vody ve vodní nádrži než začnou celodenní mrazy, k možné sněhové pokrývce a proudění vody," podotkla Honsová.

Zejména na řekách a jiných tekoucích vodách odborníci bruslit vůbec nedoporučují. "Navíc rybník zamrzá od svého okraje, což bývá zrádné. Na břehu se nám může zdát, že je voda dostatečně zamrzlá, ale dále od břehu to tak být nemusí," dodala Honsová.

Nízké teploty v Česku pořádně komplikují i dopravu. Podívejte se na záběry (1/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.