Boeing má vážný problém. Kontrola odhalila další špatně sestavená letadla

Incident z minulého týdne, kdy se z letounu Boeing 737 MAX 9 společnosti Alaska Airlines za letu uvolnila část trupu, což způsobilo ztrátu tlaku v kabině a ohrožení života dítěte na přilehlé sedačce, rozjela v USA rozsáhlé vyšetřování. To odhalilo, že problém nebyl ojedinělý.

I další společnost, která tyto stroje provozuje, totiž našla na svých letadlech nedodělky. "Od zahájení předběžných inspekcí v sobotu jsme našli případy, které pravděpodobně souvisí se špatnou instalací dveřní záslepky. Šlo například šrouby, které potřebovaly dodatečné utažení," cituje prohlášení jedné z největších amerických leteckých společností United Airlines televize CNBC.

Právě vypadnutí záslepky, která na letounech Boeing 737 MAX 9 zakrývá otvor, do nějž je možné nainstalovat další dveře, způsobilo incident z minulého týdne. Podle televize CBS s odvoláním na americký Úřad pro bezpečnost v dopravě mělo přitom to samé letadlo problémy s poklesem tlaku v kabině i v minulosti.

[chooze:article;value:536077]

Americký Federální úřad pro letectví (FAA) v souvislosti s nehodou už zakázal provoz letadel, které mají tuto záslepku nainstalovanou. Stejné nařízení vydala také Agentura Evropské unie pro bezpečnost letectví (EASA), a to navzdory tomu, že letadla v této konfiguraci podle ní v Evropě vůbec nelétají. Menší verze letadla MAX 8, kterou provozuje česká aerolinka Smartwings, se problém netýká vůbec.

Společnost Boeing už podle agentury Reuters také vydala pokyny, jak problémovou část letadla zkontrolovat a případně opravit. Právě pro výrobce letadla představuje tento incident velký problém. Znovu totiž vyvstaly pochybnosti týkající kvality jeho výrobků. Akcie Boeingu se kvůli tomu propadly o 8 %.

Závažné problémy měly právě letouny řady 737 MAX už v minulosti. Kvůli dvojici nehod, které dohromady stály život více než 300 lidí a které způsobil vadný systém automatizace letu, nemohly tyto stroje mezi jarem 2019 a podzimem 2020 vůbec do vzduchu. Problémy měl také větší Boeing 777X, který se společnosti stále nepodařilo certifikovat pro přepravu lidí. 

Letadlu ve vzduchu prasklo okno a trup. Aerolinka odstavila desítky boeingů:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.