Zlaté glóby ovládlo drama Oppenheimer, Barbie má cenu za kasovní trhák

[chooze:gallery;value:34373]

​Americký životopisný thriller o jaderném fyzikovi Robertu Oppenheimerovi přezdívanému “otec atomové bomby“ proměnil pět nominací včetně ceny pro nejlepší film – drama. Sošku dostal i za režii (Christopher Nolan), nejlepšího herce v hlavní roli dramatu (Cillian Murphy), nejlepšího herce ve vedlejší roli (Robert Downey jr.) a nejlepší hudbu.

Největším konkurentem co se počtu nominací týká mu byla komedie Barbie, která se však musela spokojit se soškou v nově zavedené kategorii největší kasovní úspěch. Vydělala celosvětově 1,4 miliardy dolarů (přes 31 miliard Kč). Kromě ní bodovala už jen za nejlepší filmovou píseň.

[chooze:article;value:514147]

​Nejlepším filmem v kategorii komedie/muzikál se stali Chudáčci. Jeho hvězda Emma Stoneová si odnesla cenu za nejlepší komediální či muzikálovou herečku.

Dvě sošky si odnesly i filmy Anatomie pádu a The Holdovers. Naprázdno nevyšel ani Scorseseho snímek Zabijáci rozkvetlého měsíce, jehož hvězda Lily Gladstoneová získala sošku za nejlepší herecký výkon v dramatu.

V televizních kategoriích bodovaly seriály Boj o moc, Ve při a Medvěd. Ty si mezi sebou rozdělily rovnou desítku cen. Jednu z nich například i člen slavného rodu Culkinů Kieran.

První z mnoha večírků hollywoodské smetánky nabídl i letos okázalé róby a několik módních výstřelků. Předáváním cen provázel komik Jo Koy.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.