Ve Franci padla vláda. Macron chce silnější sestavu

Francouzské vládní problémy vyvrcholily. Premiérka Élisabeth Borneové v pondělí společně s celým kabinetem rezignovala na své funkce. Francie nyní očekává velkou změnu ve vedení, které bylo dlouhodobě špatně fungující, píše portál BBC.

O tom, kdo přesně Borneovou na postu premiérky nahradí, ještě prezident Macron nerozhodl. Až do zvolení nové vlády však bude její kabinet stále pracovat. "Madam Borneová ukázala velkou odvahu, zápal i odhodlání. Z celého srdce jí děkuji," uvedl na sociální síti X Macron.

[chooze:article;value:536313]

Vláda měla od Macronova znovuzvolení velké problémy. Postrádala totiž většinu v parlamentu, kvůli čemuž se jí nedařilo prosazovat nové zákony. Změna v čele Francie může znamenat posuny v nepopulárních reformách důchodového systému a imigračních zákonů, uvedl portál France24.

Blíží se také volby do Evropského parlamentu, u kterých Francie očekává rekordní účast euroskeptických voličů. Macron se tak má snažit upevnit si pozici, obzvlášť v době, kdy výrazně posiluje jeho největší soupeřka, krajně pravicová Marine Le Penová.

Macron pobouřil Francouze. Běsní kvůli vitráži v katedrále Notre-Dame:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.