Umírají náhle ve spánku. Lékaři už zřejmě vědí, co vede k záhadné smrti miminek

Takzvaný syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS) podle vědců mohou způsobovat nečekané febrilní křeče, které často přichází ve spánku, vyplývá z nové studie v odborném časopise Neurology. Se záhadným úmrtím nemluvňat si lámou hlavu zdravotníci už desetiletí, až teď ale podle všeho odhalili příčinu smrti, která v Česku postihne zhruba 25 dětí ročně. 

"Studie přináší první přímý důkaz, že záchvaty doprovázené horečkami mohou být příčinou některých náhlých úmrtí u dětí, ke kterým obvykle jinak během spánku nedochází," uvedla pro deník New York Post vedoucí výzkumného týmu akademické kliniky NYU Langone Laura Gouldová. 

[chooze:article;value:522335]

​Neznámý důvod úmrtí se objevuje u dětí do šesti měsíců věku, a to zpravidla ve spánku. O to větší trauma způsobují tato úmrtí rodičům, jejichž ratolesti jinak netrpí žádným vážným onemocněním. Ročně kvůli syndromu umřou tisíce dětí po celém světě, příčinu přitom nedokáže odhalit ani detailní pitva. 

"Pokud zjistíme, jaké děti jsou v ohrožení, možná se nám podaří zbytečným úmrtím zabránit," řekla vedoucí výzkumu. Tým vědců proto zkoumal více než 300 záznamů dětí, které tímto způsobem umřely. Součástí některých z nich byly i záznamy z videokamer v porodnicích. Z nich vyplývá, že u drtivé většiny dětí přišly zhruba půlhodiny před smrtí krátké záchvaty a křeče, které trvaly kratší dobu než jednu minutu. 

Přestože záznamy z kamer nedokážou poznat, zda záchvat a křeče způsobila například horečka, podle zdravotníků jde o přelomové zjištění, které by mohlo pomoci zabránit dalším zbytečným úmrtím. 

Prudké ochlazení způsobí problémy. Hrozí nemoci, ohroženy jsou hlavně děti (1/2024): 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.