Nový spojenec Ruska, spory v USA i EU. Pro Ukrajinu to nevypadá dobře, hodnotí analytik

Poslední ruské útoky na ukrajinské cíle podle Koštovala naznačují, že Rusko využívá své zvýšené vojenské kapacity, kterou získalo přechodem na válečnou výrobu a nákupem zbraní po celém světě, a že se dokázalo i poučit ze svých neúspěchů.

Dodal, že se nyní na bojišti projevuje především kvantitativní nárůst v nasazení zbraní. Tato kvantita se přelévá i do kvality, vyšší počet raket a dronů totiž velmi zatěžuje ukrajinskou protivzdušnou obranu.

Zapojení Severní Koreje

Podle Koštovala se také objevují informace, že Rusko může ve válce na Ukrajině využívat pomoci Severní Koreje, která poskytuje kompatibilní munici a zbraňové systémy. "A navíc evidentně dochází k tomu, že Rusko je schopno kupovat od Severní Koreje i rakety jako KN-23, které z původních ruských vzorů vyvinula sama Severní Korea," dodal Koštoval.

Severní Korea se tak podle Koštovala dostává z určité mezinárodní izolace, navíc jí to patrně umožní z Ruska výměnou dostat na oplátku něco, na co by předtím nekývlo.

Tento vztah může být výhodný i pro Čínu. "Čína, která se celou dobu starala o udržení Severní Koreje ve smyslu minimálního hospodářského chodu a přežití toho státu a jeho obyvatelstva, je ráda, že se o ni nemusí v tuto chvíli starat sama," míní Koštoval.

[chooze:article;value:536095]

Ruská převaha

Pro zlepšení své pozice by Ukrajina podle Koštovala potřebovala hlavně dvě věci, a to více dobře vycvičených vojáků a dostatek munice a techniky. Převaha Ruska v poměru vojáků a techniky je alarmující, poměr k ukrajinským silám se pohybuje v poměru 6:1 až 10:1, a hrozí, že bez zásadních změn bude Rusko schopno v řádech měsíců podniknout úspěšnou větší ofenzívu.

Ruský prezident Vladimir Putin není zatím podle Koštovala nakloněný mírovému řešení. "Mírové řešení by bylo myslitelné, kdyby měl pocit nebo byl přesvědčen, že vojenskou cestou ničeho nedosáhne, naopak výrazně ztratí. A Rusko si v tuto chvíli myslí přesný opak, že právě primárně pomocí vojenských nástrojů dosáhne svých politických a ekonomických cílů," vysvětlil Koštoval.

[chooze:article;value:535342]

Tři scénáře ukončení války

Při pohledu na možné scénáře ukončení války analytik považuje za nejpravděpodobnější, že Ukrajina získá dostatečnou sílu k tomu, aby vydobyla zpět alespoň část svého území, a tím přiměje Rusko k jednání. Méně pravděpodobný se jeví scénář, ve kterém by se našla větší skupina zemí napříč všemi kontinenty, která by Rusku dala najevo, že pokud nebude dodržovat mezinárodní právo, tak proti němu výrazně zasáhne.

Třetí scénář předpokládá vítězství Ruska a kapitulaci Ukrajiny. "Vznikla by otázka, otázka, jak by ta kapitulace vypadala, jestli by Ukrajina přišla pouze o ta území, která v tuto chvíli Rusko ovládá, respektive pouze o území Doněcké a Luhanské oblasti a o ten pozemní koridor na Krym, anebo jestli by Rusko dokázalo získat ještě zbytek pásů podél pobřeží tak, aby Ukrajinu odřízlo od moře a získalo město Oděsa. Anebo zda by dokonce dokázalo Ukrajinu zničit úplně tím, že by Ukrajina v rámci kapitulace požádala nějakým způsobem o připojení do, řekněme, geopolitického celku nebo entity, která je pod vedením Ruska," přiblížil Koštoval.

Koštoval také poukázal na klíčovou roli Spojených států jako hlavního finančního a vojenského donora Ukrajiny. Zároveň upozornil na vnitropolitické spory v USA a blokaci finanční pomoci Maďarskem v EU, což může pro Ukrajinu představovat zásadní problém. Bez zahraniční pomoci jsou její možnosti vedení války omezené. "V tuto chvíli vyhlídky pro Ukrajinu nejsou dobré," uzavřel Koštoval.

Na celý rozhovor s Danielem Koštovalem se můžete podívat zde:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.