Jurečka by nebyl jediný. Kvůli večírkům rezignovali i Prymula či Gross

Frakce sociálních demokratů se po slabých výsledcích ve sněmovních volbách na podzim roku 2013 pokusila odstranit tehdejšího předsedu Bohuslava Sobotku. Čtveřice sociálních demokratů se kvůli tomu sešla v Lánech na tajné schůzce i s prezidentem Milošem Zemanem. I když měli v plánu schůzku zatloukat, zatloukat a zatloukat, jeden z účastníků, Milan Chovanec, ji nakonec přiznal. Michala Haška, Zdeňka Škromacha, Jeronýma Tejce a Jiřího Zimolu stála aféra místa ve vedení strany. "Prostě byla to vážná chyba, lhát jsem neměl," kál se po aféře Hašek.

Aféry se zapíráním ale provázely sociální demokracii už předtím. V roce 2005 skončil Stanislav Gross jako předseda vlády i předseda strany. Nedokázal totiž dostatečně objasnit, kde vzal peníze na nákup luxusního bytu na pražském Barrandově. Zkoušel to různými způsoby, ale neuspěl. "Ten původ je tak křišťálově čistý, že ani čistější být nemůže," tvrdil tehdy Gross.

[chooze:article;value:536084]

Takzvaná vyšehradská schůzka, tedy tajné setkání v restauraci, která už v té době měla být kvůli koronavirovým opatřením uzavřená, zase stála křeslo tehdejšího ministra zdravotnictví Romana Prymulu. Ten se ale nejprve pokoušel zodpovědnosti vyhnout. "Vypadá to, jako že jsem něco porušil. Já tady říkám, že jsem nic neporušil. Šel jsem přes to dané restaurační zařízení do soukromých prostor do vyšehradské kapituly," tvrdil Prymula.

Prymulova kauza ale rozhodně není jediným případem, kdy koronavirová pravidla porušovali právě ti, kdo je nařizovali. Pořádání bujarých večírků přímo v Downing Street, a jejich následné popírání, bylo jedním z důvodů rezignace bývalého britského premiéra Borise Johnsona.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.