Zákon o zbraních se musí zpřísnit, vyzývá Stropnický. Chce povinné psychotesty

Debata o regulaci zbraní ve společnosti se v Česku znovu rozpoutala po tragédii na pražské filozofické fakultě, kde střelec zavraždil 14 lidí poté, co zabil svého otce a v Klánovickém lese zastřelil muže s dítětem. Podle policie u sebe měl mladý útočník osm legálně držených zbraní a arzenál munice. "Tato tragédie je sice z určitého pohledu náhoda, ale další věc je, že naše legislativa umožňuje, aby to byla i systémová věc," myslí si bývalý politik a novinář Matěj Stropnický. 

Podle člena představenstva Sdružení na ochranu práv majitelů zbraní Jana Koreckého bylo ale vraždění výjimečným a neobvyklým případem, jemuž se větší regulací nedá zabránit. "Jestli měl psychické problémy, to se mělo zachytit a na to by se mělo zaměřit, ale nákup osmi zbraní není tak výjimečný. Často se to děje v rámci nějakého dědění, někdo rozprodává sbírku a podobně," uvedl. 

[chooze:article;value:535099]

​Podle statistik je v Česku zhruba 300 tisíc držitelů zbraní, kteří jich dohromady vlastní téměř jeden milion. I z toho důvodu požadovali po útoku studenti Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v petici, aby stát mimo jiné postavil "držení zbraní s výjimkou ozbrojených bezpečnostních složek mimo zákon". I přes výzvy k větší regulaci s tím Stropnický nesouhlasí, protože tento výčet nezahrnuje například myslivce. Zdůraznil ale, že právě nyní je prostor na úpravu pravidel pro držení zbraní v Česku. 

Za nárůst počtu lidí žádajících o zbrojní průkaz podle něj mohou i slova premiéra Petra Fialy (ODS), že "jsme ve válce", nebo fotografie ministryně obrany Jany Černochové (ODS) se zbraněmi. "To jsou všechno věci, které přispívají ke zneklidnění atmosféry ve společnosti, která se cítí být víc ohrožena než dřív," míní. 

[chooze:article;value:535013]

​Podle Koreckého by omezení zbrojních průkazů představovalo bezpečnostní problém, protože by začal růst černý trh se zbraněmi. "I v době protektorátu lidi pod pohrůžkou trestu smrti zbraně neodevzdávali a pak se při Pražském povstání objevily mezi lidmi. Kdyby se zbraně zakázaly, tak by si je lidi někde poschovávali a časem by je to začalo pálit a dostali se někam na nelegální trh," řekl s tím, že sám ale nesouhlasí s návrhy na ústavní zakotvení práva držet zbraň. 

Přestože ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) a premiér Petr Fiala několikrát zopakovali, že Česko má ohledně zbraní dostatečně přísné zákony, podle Stropnického nemají pravdu. Vypovídá o tom podle něj třeba žebříček dostupnosti zbraní sestavený americkými experty, podle kterého je na světě druhé nejvíc benevolentní po Spojených státech. "Pojďme si v tomhle ohledu nelhat do kapsy. Je zázrak, že tu tragických případů není více," řekl.  

Stropnický: Čím méně zbraní, tím bezpečnější společnost

Korecký se Stropnickým neshodl na tom, jak by se měl zákon o držení zbraní změnit. Podle bývalého politika je novela nyní jen technická a je potřeba udělat úpravy na místech, kde jsou jasné nedostatky. Zmínil hlavně nutnost zavedení psychotestů, které v Česku nejsou povinné, nutnost uvést důvod k pořízení zbraně a také zpřísnění práva na to nosit zbraň u sebe, protože v tomto ohledu podle něj Česko zaostává. 

Naopak obhájce držení zbraní Korecký si myslí, že útočníci by si i přes přísnější zákony zbraně sehnali a pravidla zneužili. "Ve chvíli, kdy omezíte třeba nošení, tak vezmete lidem možnost bránit se zbraní, kterou mají u sebe," sdělil s tím, že proti ozbrojenému střelci by někdo mohl rychleji zasáhnout. "Čím méně je zbraní ve společnosti, tím je ale ta společnost bezpečnější," reagoval Stropnický. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.