Obavy o bezpečnost pasažérů. Stovky letadel Boeing nesmí vzlétnout

V reakci na páteční nehodu během letu aerolinek Alaska Airlines nařídil americký úřad pro letectví, aby byl ve Spojených státech přerušený provoz 171 letounů typu Boeing 737 MAX a došlo k jejich "okamžité kontrole", informuje televize CNN

Podrobná inspekce bezpečnosti těchto letadel podle oficiálního prohlášení nějakou dobu potrvá. "Spolupracujeme s úřady, abychom zajistili, že naše kontroly budou splňovat jejich podrobné požadavky a budou v souladu se všemi náležitostmi. Tento proces si vyžádá více času," uvedly zástupci Alaska Airlines, které letadla tohoto typu uzemnily bezprostředně po nehodě. Musely také zrušit zhruba 160 letů, což se dotkne zhruba 23 tisíc cestujících. 

[chooze:article;value:535965]

Stejný krok podle BBC učinily i turecké Turkish Airlines, které zatím odstavily devět těchto letadel, a panamská společnost Copa Airlines, která jich měla v provozu 21. Naopak společnost Flydubai své stroje z provozu vyřadit nechystá. "Můžeme potvrdit, že se to netýká tří letadel Boeing 737 MAX 9 v naší flotile," sdělil mluvčí dubajské společnosti pro deník Khaleej Times s tím, že jejich letadla měla jiné nastavení a typ kontrol než ta, která létala ve Spojených státech. 

Podívejte se na záběry z nehody letadla: 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.