Japonští vědci objevili zázračnou látku. Může zpomalit stárnutí a postup nemocí

Lidé se díky moderní medicíně dožívají stále vyššího věku, což s sebou přináší výhody i nevýhody. Jednou z nevýhod je výskyt tzv. zombie buněk, které v těle přibývají s věkem, poškozují okolní buňky a způsobují různá onemocnění související se stárnutím, píše deník Daily Mail.

"Zombie" buňky jsou takové buňky, které ztratily schopnost se dělit, ale neumírají. Naopak poškozují zdravé buňky kolem sebe. Zdravý imunitní systém u mladších lidí je schopný tyto poškozené buňky vyčistit, tato jeho schopnost však pomalu klesá s věkem.

Vědci z Japonska ovšem objevili protein, který by mohl zastavit formování těchto zombie buněk a zpomalit tak proces stárnutí. Zároveň by se díky němu snížilo riziko onemocnění souvisejících s věkem, včetně Alzheimerovy choroby, srdečního selhání a některých typů rakoviny.

[chooze:article;value:535279]

​Jde o protein HKDC1. Právě nízká hladina tohoto proteinu vede k "mitochondriální dysfunkci" a "akumulaci poškozeného lysozomu", píše se v článku v magazínu Proceedings of the National Academy of Sciences.

HKDC1 je tak podle vědců nezbytný pro udržení mitochondriální i lysozomální homeostázy, což brání buněčnému stárnutí. Jejich zjištění naznačuje, že léky, které zvyšují hladiny HKDC1, by mohly zvýšit zdraví buněk a zpomalit stárnutí. Vědci nyní doufají, že by nový objev mohl přinést nové způsoby, jak bojovat proti nemocem souvisejícím s věkem. 

Vědci testují i převratnou novinku v boji s rakovinou. Je prý téměř 100procentně úspěšná:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.