Hlavní ochlazení teprve přijde. Mrazy budou ještě silnější, než se myslelo

Ještě v pondělí na Nový rok předpovědi meteorologů upozorňovaly na to, že arktická zima teploty v Česku srazí až k -10 °C. Mrazy budou zřejmě ale ještě tužší.

Už v neděli ráno Češi pocítili výrazné ochlazení. "Během dne očekáváme i nadále ochlazování, večer se budou teploty pohybovat jen mezi -4 až -9 °C, pocitová teplota ale bude o poznání nižší, mezi -9 až -15 °C," říká meteoroložka Dagmar Honsová. 

V pondělí mrazy ještě více zesílí a nejchladnějším dnem týdne by podle expertky mělo být úterý. "V ranních minimech mohou teploty klesat až k -20 °C," prozradila. Odpoledne se budou pohybovat pouze mezi -10 až -3 °C. 

[chooze:article;value:535334]

V takovém případě hovoříme o ledových dnech, kdy nejvyšší odpolední teploty zůstávají pod bodem mrazu. Situaci nezlepší ani vítr, který pocitovou teplotu sníží o několik stupňů. "Se zvyšující se rychlostí větru totiž rostou i tepelné ztráty pokožky, takže vzduch nám připadá chladnější. Například v Bruntále vám teploměr v pondělí ukáže -11 °C, pocitově to bude -16 °C, odpoledne bude na teploměru -9 °C, ale pocitová teplota bude -14 °C," vysvětluje Honsová. 

Mírně uklidňující zprávou je, že v závěru týdne se trochu oteplí. O víkendu by na některých místech teplota mohla přesáhnout i 2 °C. Na východě ale bude větrno, což nás vrací zpět k pocitové teplotě, která bude podstatně nižší. 

V souvislosti s blížícími se tuhými mrazy Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal výstrahu, která platí pro celou Českou republiku od pondělních 20 hodin do čtvrtečních 10 hodin dopoledne. 

Ochlazení podle meteoroložky není nijak výjimečným jevem. Zvláštní na něm podle ní je v podstatě jen to, že ho po globálně nejteplejším roce v historii měření zřejmě nikdo neočekával. "A také teploty u nás na začátku ledna naznačovaly, že se spíš blíží jaro. Jinak ale současné citelné ochlazení není nic, co by k počasí ve středoevropských podmínkách nepatřilo," vysvětlila s tím, že rekordy v minimálních teplotách ani délce ledových dnů zřejmě padat nebudou. 

V sobotu ČHMÚ vydal také výstrahu před dalšími doprovodnými jevy, jako je silné sněžení, náledí nebo závěje: 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.