Breivik chce žalovat Norsko. Vadí mu jeho luxusní cela

Člověk, který si stěžuje na porušování lidských práv, u toho hajluje. To je Anders Breivik, pachatel jednoho z největších masakrů v moderních dějinách. Za dobu věznění údajně neprojevil známky lítosti nad svými činy. Už podruhé se ale chystá stěžovat si na život na samotce. Ten je podle něj v rozporu s Evropskou lidskoprávní úmluvou.

Vrahova cela v norské věznici připomíná třípokojový byt. Má v něm ložnici, pracovnu a vybavenou posilovnu. Kromě sledování televize a hraní videoher může i k počítači. Jediné, co mu dozorci odpírají, je internet. Zřejmě aby nemohl šířit svou nenávist k imigrantům. V posilovně má běžecký pás a veslařský trenažér, po areálu létají andulky. Lidé se domnívají, že takové podmínky pro výkon trestu si vrah nezaslouží, a svými protesty je pobuřuje.

[chooze:article;value:451839]

​Breivikovy stížnosti začaly už pár měsíců po jeho odsouzení. V listopadu 2012 na 27 stránkách líčil údajné neadekvátní zacházení s ním. "Nelíbí se mi omezený výběr videoher," uvedl mimo jiné masový vrah. V roce 2014 zase hrozil hladovkou, pokud nedostane pohovku a větší tělocvičnu.

Své vraždění v roce 2011 začal Breivik v Oslu, kde nechal vybuchnout dodávku s osmi lidmi. Následně se přesunul na ostrov Utøya a v táboře mladých sociálních demokratů postupně zabil dalších 69 většinou mladých lidí. U soudu řekl, že útok plánoval dlouhých devět let. Nyní si odpykává 21letý trest, který soud může prodlužovat na doživotí.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.