Na Vysočině někdo otrávil orly a káně. Měl použít nelegální nervový jed

[chooze:gallery;value:34357]

"Dne 5. 1. byli na Vysočině (Benátky a Březí) nalezeni dva orli mořští a káně otrávení nelegálním karbofuranem," napsal na sociální síti X Pelc. 

"Na dvou místech na Vysočině u Osové Bítýšky a u Ždírce nad Doubravou traviči otrávili dva orly mořské a jednu káni lesní, přičemž jeden z orlů byl nalezen ještě živý a byl převezen do záchranné stanice," potvrdila v tiskové zprávě Česká společnost ornitologická (ČSO). I podle té je na vině nervový jed karbofuran.

"Oznámení jsme přijali, případem se zabývají kriminalisté z odboru hospodářské kriminality," řekla TN.cz policejní mluvčí Dana Čírtková. Momentálně ověřují, jaký jed ptáky zabil a jestli opravdu šlo o karbofuran. "Byla nařízena pitva," uvedla.

[chooze:article;value:534920]

"Psovodka ČSO se speciálně vycvičenými psy bude oblast prohledávat ještě i příští týden, aby našla případné další oběti a návnady a předala je policii. Ornitologové apelují na veřejnost, aby se s případnými informacemi o trávení a pokládání otrávených návnad obracela na policii," oznámila ČSO.

V okolí vše vyšetřují i policisté. "Je složité určit, kde zvíře látku požilo, jelikož ta zvířata mají nějaký pohyb," poznamenala Čírtková.

"Každý rok se objevují tyto trapně smutné události. Ochrana biodiverzity není snadná, ale tyto primitivní metody odsoudí snad každý," posteskl si Pelc.

Záchranné stanice ošetřily 30 orlů mořských. Do přírody se vrátí každý třetí (12/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.