Komplikace na pražském letišti. Počasí omezuje přistávání letadel

Pražské Letiště Václava Havla v sobotu ráno zasáhla hustá mlha, která znemožnila některým letům v českém hlavním městě přistát. Podle mluvčí letiště Kláry Divíškové kvůli tomu jinde zatím přistálo 12 letů, dalších sedm letů do Prahy musely aerolinky zrušit.

"Z důvodu nepříznivého počasí a poruše sběru dat meteostanice na Letišti Václava Havla upozorňujeme, že může docházet k častým divertům letů na jiná letiště. Ohledně toho se rozhoduje vždy posádka, ale ne letiště," sdělila webu TN.cz. 

"Z důvodu nepříznivého počasí a poruše systému sběru meteodat Českého hydrometeorologického úřadu může docházet k častým divertům letů na jiná letiště. Za vzniklou situaci se omlouváme," napsali v sobotu ráno zástupci pražského letiště na sociální síti X. 

Hlavním důvodem omezení příletů byla porucha na meteorologické stanici, do které uhodil blesk. "Ve čtvrtek večer se na Letišti Praha při přechodu frontálního systému vyskytla bouřka, blesk uhodil přímo do budovy meteorologické stanice a způsobil výpadek centrálního sběru dat ze systémů sledujících meteorologické parametry na letišti," vysvětlil ČHMÚ na sociální síti X.

Na opravě ČHMÚ pracuje, zasáhnout ale musí dodavatel systému. "Poskytování meteorologických služeb pro Řízení letového provozu ČR, s. p., a Letiště Praha, a.s., bylo převedeno na náhradní postupy. Závada má vliv na provoz letiště v případě snížené dohlednosti, tj. za normální viditelnosti může letiště fungovat standardně," doplnil ústav.

Odpoledne se situace znovu zhoršila

Podle vedení letiště hustá mlha, která ovlivňuje provoz letiště, začala ustávat kolem desáté hodiny dopoledne, kdy už letadla začala znovu přistávat na letištní plochu. Podle webu Zdopravy.cz se ale situace už dotkla dalších desítek letů, které budou zrušené nebo budou mít několikahodinová zpoždění. 

Po poledni se navíc situace znovu zhoršila. "Z důvodu zhoršení dohlednosti na Letišti Praha může opět docházet k omezení příletů. Předpoklad zlepšení počasí je kolem 16:00," oznámilo letiště.

Odklonit museli také noční lety aerolinek Smartwings. "Jeden z letů mířil z ománské Salály do Prahy a druhý mířil z Kapverd do Prahy," sdělila mluvčí aerolinek Vladimíra Dufková. Oba lety byly odkloněny na letiště v Pardubicích. Let Ryanairu z italské Pisy nakonec zamířil do Brna, další lety, například Transavia z Paříže nebo KLM z Amsterdamu, přistály na německých letištích. 

Letadlo Smartwings přistálo kvůli počasí v Pardubicích:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.