ČHMÚ: Žene se mohutný vítr a sněhová pohroma. Napadnout může přes 25 cm

"Během víkendu nás čeká kratší epizoda sněžení. Dominantními synoptickými útvary v Evropě budou výrazný hřeben a tlaková výše nad Británií (kolem ní k se k nám dostane od SV arktický vzduch) a hluboká tlaková níže nad Itálií. My budeme chvíli na rozhraní těchto útvarů, což přinese vlhkost (srážky) a zesilující vítr," uvádí k víkendovému počasí ČHMÚ. 

V sobotu vydal výstrahu hned před několika jevy, které budou o víkendu a na začátku příštího týdne provázet návrat chladného počasí do Česka. Jedno z varování je před sněhem. V noci na neděli začne sněžit i v nížinách, nejhorší ale bude situace ve vysokých polohách. Zejména na Šumavě, Pošumaví a v Jeseníkách, kde napadne až kolem 20 centimetrů nového sněhu. 

[chooze:article;value:535974]

​Pro část Jihočeského kraje dokonce platí výstraha s vyšším stupněm, která varuje před možností napadnutí i více než 25 centimetrů nového sněhu během 24 hodin. V dalších částech Jihočeského kraje a dále Plzeňského, Olomouckého, Zlínského a v celém Moravskoslezském platí nižší stupeň výstrahy před sněžením. 

Obě výstrahy platí od půlnoci ze soboty na neděli do půlnoci z pondělí na úterý. 

​Výstraha před sněhovými jevy

S tím souvisí i výstraha před sněhovými jevy. Před sněhovými jazyky ČHMÚ varuje celou Vysočinu a části Jihomoravského, Zlínského a Moravskoslezského kraje, tvořit se tam mohou od nedělního rána až do noci na úterý. 

Před závějemi, které mají vyšší stupeň nebezpečí, vydali meteorologové výstrahu ve stejném časovém rozhraní pro části Olomouckého a Moravskoslezského kraje. 

Výstraha před náledím

Pokles teplot a vlhký vzduch přináší nebezpečí v podobě náledí, které se bude tvořit na velké části republiky. Výstraha před ním platí od nedělních tří hodin ráno do poledne. Řidiči v Jeseníkách a Beskydech by si podle meteoroložky Dagmar Honsové měli dát také pozor na bílou tmu. 

​​Výstraha před silným větrem

Aby toho nebylo málo, žene se na Česko také silný vítr, který nejenže výrazně sníží pocitovou teplotu (v neděli až na -15 °C), ale také může způsobit dopravní komplikace a ohrozit lidské životy. 

Výstraha před ním platí od půlnoci ze soboty na neděli až do půlnoci z pondělí na úterý. Foukat bude nejvíc na Moravě, kde bude v nárazech dosahovat vítr rychlosti 65 km/h. 

​V platnosti nadále zůstává i doznívající výstraha před povodněmi. V uplynulých dnech totiž stoupaly řeky po celém Česku: 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.