Ukrajinci zasáhli velitelství Rusů. Šíří se zprávy, že mohli zabít šéfa armády

"Včera na Krymu bylo zasaženo velitelské stanoviště nepřátel. Existuje mnoho verzí, kdo tam mohl zemřít, dokonce jsem slyšet slavné jméno Gerasimov," oznámil v pátek pro stanici Espreso Bratčuk.

Ačkoli by to podle něj byla dobrá zpráva, moc jí nevěří. "Myslím, že to není pravda. Ale to, že na tomto velitelském stanovišti bylo zasaženo několik vysokých důstojníků nebo generálů ruské okupační armády, je pravda," poznamenal.

[chooze:article;value:534659]

"Děkuju všem, kteří plánovali operaci za perfektní práci v boji," napsal na telegramu velitel ukrajinského letectva Mykola Oleščuk. Rusko tvrdí, že se mu tento týden podařilo sestřelit nad okupovaným Krymem deset raket a zabránit "teroristickému útoku".

"Nyní shromažďujeme informace, které vás zajímají. Jakmile budeme mít patřičné potvrzení, budou zveřejněny. V tuto chvíli můžeme pouze konstatovat, co je již známo, bylo zasaženo velitelské stanoviště," dodala pro web RBC.ua vedoucí tiskového střediska operačního velitelství Jih Natalja Humenjuková.

Zprávy o smrti Gerasimova na sociálních sítích

Spekulace o smrti Gerasimova se začaly na telegramových účtech šířit už ve čtvrtek, upozornil magazín Newsweek. Měl zemřít právě při útoku Ukrajinců na Krym.

[chooze:article;value:535342]

Neověřená zpráva o tom, že zabili Gerasimova, pochází nejspíš od účtu WarVehicleTracker na sociální síti X. "Podle prvotních informací Valerij Gerasimov, který byl v době útoku na velitelském stanovišti u Sevastopolu, byl zabit při útoku na Krym," píše se ve zprávě, kterou sdíleli.

Ta se měla původně objevit na telegramovém účtu Ordinary Tsarism. Nyní už tam ale není. V tuto chvíli navíc nejsou žádné jasné důkazy pro to, že je Gerasimov po smrti. Kreml se ke spekulacím zatím nevyjádřil.

Deník The New York Times předloni informoval, že se Gerasimova Ukrajinci pokusili zabít už v roce 2022. Zaútočit na něj chtěli, když navštěvoval frontovou linii na Ukrajině.

Putinovo Jednotné Rusko spoléhá na oporu fotbalových chuligánů ve zbrani (1/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.