Silvestrovské fiasko. Drony místo ohňostroje nebyly vidět, stěžují si lidé

Kutná Hora byla letos jedním z měst, která po letech nahradila tradiční novoroční ohňostroj jiným programem, jak k tomu nejen v pietě k obětem střelby na pražské filozofické fakultě vyzýval třeba ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), ale i mnoho dalších odborníků.

Kvůli špatnému počasí a chybě organizátorů se ale očekávaná dronová show tvořící proměňující se obrazce místo velkolepé podívané stala propadákem. Firma Magic drones, která představení připravovala, se po vlně kritiky na sociálních sítích i oficiálně omluvila vedení středočeského města. 

"Velmi nás tato situace mrzí a omlouváme se za vzniklá zklamání velkým i malým divákům," napsal v omluvném dopise Josef Bača ze společnosti Magic drones s tím, že show nemohla nakonec většina návštěvníků vidět kvůli tomu, že drony vzlétly kvůli technické chybě a špatnému počasí do příliš malé výšky.

Některým šťastlivcům se sice dronovou show podařilo vidět celou a v plné kráse natočit (jak je vidět na záběrech od čtenáře TN.cz v úvodu článku), drtivá většina lidí, kteří čekali na místech s výhledem na celé město, ale radost neměla. 

[chooze:article;value:535083]

​Firma městu nabídla, že místo původních 80 tisíc korun za show může zaplatit jen 50 tisíc a pro Kutnou Horu připraví další laserovou show zadarmo. O tomto návrhu bude ještě jednat rada města. "Nic se nemění na tom, že město velmi mrzí, kolik lidí odešlo z dronové show zklamaných," reagovalo na novoroční incident zastupitelstvo Kutné Hory na svých webových stránkách.  

Právě vlna kritiky od nespokojených občanů totiž vyburcovala zastupitele nepovedené představení řešit. "Dnešní novoroční drone show v Kutné Hoře místo klasického ohňostroje byla největším novoročním zklamáním a fiaskem všech dob... Pro spoustu lidí to nebylo vidět," stěžoval si ve veřejné skupině na facebooku jeden z obyvatel města.

"Organizátoři dronové show totálně nezvládli místo pohledu," přitakává mu další místní s tím, že se musel s přáteli několikrát přesouvat, aby vůbec část očekávaného přivítání nového roku zahlédl. 

Další diváci na sociálních sítích však byli vůči organizátorům i radnici o poznání vstřícnější. "Pokud člověk kouká z vhodného místa, je to v pořádku. Myslím, že obecně je to lepší než ohňostroje typu řada nezávislých bouchajících rachejtlí bez jakékoliv choreografie," myslí si jiný Kutnohořan. 

Obří ohňostroj v Emirátech překonal dva světové rekordy. Součástí byla letadla i drony (1/2024): 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.