Desítky stanic stále hlásí povodňový stupeň. Nejhůř je na tom Labe

Už třetím dnem pokračuje kritická situace na českých řekách. Srážky, které na začátku týdne spadly na horách, stále rozvodňují největší české toky. Na 58 místech jsou vyhlášeny povodňové stupně včetně toho nejvyššího.

Nejhůře je na tom dolní tok Labe. Na Ústecku a Děčínsku platí třetí stupeň povodňové aktivity. V Ústí nad Labem dosahuje hladina řeky 611 centimetrů a stále stoupá. Podle modelové předpovědi ČHMÚ povodňové ohrožení pomine až po víkendu.

[chooze:article;value:535628]

Už ve čtvrtek velká voda v Ústí komplikovala dopravu. Kvůli nefunkční klapce totiž voda z řeky zaplavila protipovodňovou vanu a s ní i silnici. Klapku se po několika hodinách podařilo potápěči znovu zprovoznit, i tak ale řidiči ve městě čekali dlouhé hodiny v několikakilometrových kolonách.

Nebezpečné je Labe také ve východních Čechách. Stanice v Němčicích na Pardubicku hlásí hladinu řeky ve výšce 461 centimetrů. To je o více než dva metry víc, než kam řeka dosahovala v pondělí.

V Českém Krumlově byla po několik dní situace nejhorší v republice. I tam se Vltava stále drží na třetím povodňovém stupni. Z velké míry za to mohlo i vypouštění přehrady Lipno, kvůli kterému se průtok nejdelší české řeky prudce zvýšil. Přesto však už by měl Český Krumlov mít to nejhorší za sebou.

[chooze:article;value:535673]

Druhý povodňový stupeň se v průběhu noci objevil na řadě dalších českých řek. Dlouhodobě se drží na Ohři u Skalky, na Svratce u Brna i na Vltavě u Vyššího Brodu. Rozvodněnou Radbuzu hlásí stanice ve Staňkově v Plzeňském kraji.

Také Morava u Moravičan je na stupni povodňové pohotovosti. Podobně je na tom Orlice v Týništi nad Orlicí, Cidlina v Sánech a Labe v Mělníku.

Protipovodňová vana v Ústí zase selhala. Špatná klapka zablokovala dopravu:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.