Trump se odvolal proti zákazu kandidovat v primárních volbách v Coloradu

Nejvyšší soud v Coloradu opřel své rozhodnutí z 19. prosince o Trumpově vyřazení z kandidátky o znění 14. dodatku ústavy, který zakazuje kandidovat na různé federální úřady těm, kteří se "zapojili do vzpoury". Případ vyvolává četné další právní otázky, včetně toho, zda se toto znění vztahuje na ty, kdo kandidují na prezidenta, a kdo rozhoduje o tom, zda se někdo dopustil vzpoury, informuje server NBC News.

Pokud rozsudek nabyde právní moci, bude to "poprvé v historii Spojených států, kdy soudní moc zabránila voličům hlasovat pro čelního kandidáta na prezidenta za hlavní stranu", uvedli Trumpovi právníci v odvolání. Podle právníků by měl soud "vrátit voličům právo volit vybraného kandidáta". Dodali, že pouze Kongres má pravomoc rozhodnout, kdo je oprávněn vykonávat funkci prezidenta.

[chooze:article;value:533860]

Trumpovi právníci rovněž tvrdí, že i kdyby se toto ustanovení na bývalého prezidenta vztahovalo, 6. ledna se nezapojil do vzpoury, a odvolává se na "dlouhou historii politických protestů, které se změnily v násilnosti". Trumpův tým vydal prohlášení, že rozhodnutí v Coloradu je "neamerickým a protiústavním aktem zasahování do voleb".

Rozhodnutí Nejvyššího soudu státu Colorado přitom zvrátilo rozhodnutí soudu nižší instance, který konstatoval, že Trump se podněcováním k výtržnostem 6. ledna dopustil vzpoury, ale že na prezidenty se nevztahuje ustanovení o vzpouře ve 14. dodatku, protože nejsou "důstojníky Spojených států".

https://twitter.com/NBCNews/status/1742668113898885455

Republikánská strana státu Colorado již podala vlastní odvolání. Na základě znění rozhodnutí státního soudu může Trump prozatím na volebních lístcích v Coloradu zůstat, dokud nerozhodne Nejvyšší soud Spojených států.

Zájem o coloradský případ se zvýšil, když nejvyšší volební úředník státu Maine ve čtvrtek dospěl k závěru, že Trump nemá právo se objevit na volebním lístku republikánských primárek ani v tomto státě. Rozhodnutí bylo opět odloženo, aby se Trump mohl odvolat u státních soudů v jiném případě, který by se mohl dostat až k soudcům. Toto odvolání podal v úterý.

Zájem o coloradský případ zesílil poté, co státní tajemnice Shenna Bellowsová z demokratické strany, která je nejvyšším volebním úředníkem státu Maine ve čtvrtek dospěla k závěru, že Trump se nesmí objevit na volebních lístcích republikánských primárek ani v tomto státě. Nabytí právní moci bylo opět odloženo, aby se Trump mohl odvolat u státních soudů.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.