Veterináři jsou v pozoru. Do Česka se po měsících vrátila ptačí chřipka

Drůbež v jihočeském malochovu zkontrolovali veterinární inspektoři na silvestra, v úterý potvrdili, že se na místě rozšířila ptačí chřipka H5N1. 30 slepic na místě mělo být v uzavřeném zděném kurníku, ale chřipku mohly roznést divoké kachny z nedalekých rybníků, uvádí Státní veterinární správa. 

"Zbývající drůbež v chovu bude utracena a následně bude provedena dezinfekce odbornou firmou," sdělil ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád s tím, že riziko šíření nákazy je podle něj minimální. Úřad také v tomto případě může využít výjimku z evropské legislativy a kvůli tomu, že podle správy nehrozí nebezpečí, nevyhlásí okolo chovu uzavřené pásmo, další chovatele by ale měli ve spolupráci s hasiči dál informovat. 

[chooze:article;value:515060]

"Chtěl bych velmi apelovat na chovatele drůbeže, že důsledné dodržování pravidel biologické bezpečnosti je jedinou účelnou ochrannou proti zavlečení této nebezpečné nákazy do chovu," uvedl v reakci na zjištění ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). 

Naposledy se nebezpečná virová nákaza v Česku objevila loni 12. května v malochovu ptáků držených v zajetí v Kladně-Švermově. Volně žijící sokol pak zemřel v červenci na ptačí chřipku v Záluží na Mostecku. Česká republika měla od 11. července status země bez výskytu ptačí chřipky. 

Ptačí chřipka zdecimovala chov na Karvinsku. Hasiči utratí tisíce kusů drůbeže (5/2023): 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.