Vědce děsí růst případů smrtící nemoci. Způsobuje ji zmutovaný běžný virus

Od začátku loňského roku do 5. prosince 2023 evidovala zdravotnická zařízení v zemích Evropy a střední Asie celkem 30 601 případů spalniček. Oproti předchozímu roku to představuje dramatický nárůst o 3 266 %, varuje Unicef.

"Neexistuje jasnější známka propadu proočkovanosti, než je nárůst případů spalniček. Takový dramatický růst vyžaduje naléhavou pozornost a opatření veřejného zdraví na ochranu dětí před touto nebezpečnou a smrtelnou nemocí," uvedla regionální ředitelka Unicefu pro Evropu a střední Asii Regina De Dominicisová.

[chooze:article;value:517870]

S nárůstem počtu nemocných se američtí vědci obávají také zvýšení počtu případů smrtelného onemocnění mozku zvaného subakutní sklerotizující panencefalitida (SSPE). To způsobuje právě mutace viru spalniček, píše portál News Network.

Tím, jak se virus šíří postupně tělem, se zabývali ve studii výzkumníci z Mayo Clinic. SSPE se dle expertů objeví přibližně u 1 z 10 000 nakažených spalničkami. Může trvat přitom několik let od infikování, než virus spalniček zmutuje a rozšíří se po celém mozku.

Typickými příznaky smrtelného onemocnění jsou ztráta paměti, záchvaty a problémy s pohyblivostí. Díky dobré proočkovanosti nemoc téměř vymizela, nyní se ale situace změnila a experti bijí na poplach. "Máme podezření, že případy SSPE také opět porostou. Je to smutné, protože této hrozné nemoci lze předejít očkováním," uvedla jedna z autorek studie Iris Yousafová.

Ta spolu s lékařem Robertem Cattaneem studovala mozek člověka, který se v dětství nakazil spalničkami. Jako dospělý pak podlehl subakutní sklerotizující panencefalitidě.

[chooze:article;value:530440]

Výzkumníci zjistili, že poté, co se virus spalniček dostal do mozku, se jeho genom začal měnit a replikoval další, které byly mírně odlišné. Vytvořila se tak populace různých genomů. "V této populaci měly dva specifické genomy kombinaci vlastností, které spolupracovaly na podpoře šíření viru z počátečního místa infekce, kterým byla frontální kůra mozku, do celého orgánu," vysvětlil Cattaneo.

Samotné spalničky přitom patří mezi nejnakažlivější infekční onemocnění na světě. Nejvíce ohrožují malé a ještě nenaočkované děti a mohou mít i fatální následky. Symptomy jsou zpočátku podobné běžnému nachlazení. Nemocného trápí vysoké teploty, má kašel a rýmu. Přidat se může také světloplachost, zánět spojivek a uvnitř úst se mohou objevit šedobílé skvrny. Následně se pak ukáže také vyrážka, červené pupínky vyskakují nejdříve za ušima, nakonec jsou po celém těle.

Státní zdravotní ústav (SZÚ) však v Česku za poslední tři roky neeviduje žádný případ spalniček. Naposledy byly v zemi zachyceny v roce 2020, kdy onemocněli čtyři pacienti.

Světová zdravotnická organizace (WHO) chce zlepšit dostupnost léků na vzácné nemoci. Podívejte se (10/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.