V moři spatřili vzácné zvíře. Spekuluje se o děsivém spojení s japonskou pohromou

Když se loni v létě vydala skupina potápěčů u pobřeží Tchaj-wanu pod mořskou hladinu, nečekali, že se jim poštěstí na vlastní oči zahlédnout neobvyklou rybu. Stříbřitého mořského živočicha s dlouhým štíhlým tělem se jim podařilo i natočit.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený 汪承儒 (@chengruwang)

Jednalo se o hlístouna Russelova, jednu z největších ryb, které stále mají kostru. Tento druh hlístounů může dosahovat až délky osmi metrů. Je to běžný obyvatel moře, lidé ho ale často nevídají. Žije totiž v hloubkách větších než 200 metrů a do mělčin se vydává jen zřídka.

Zatímco se však potápěči radovali z neobvyklého setkání, na souši už řada lidí takovou radost neměla. V Japonsku i na Tchaj-wanu totiž stále přežívá pověra, podle které jsou hlístouni předzvěstí katastrof.

V japonštině se těmto rybám říká rjugu no tsukai, což v češtině znamená poslové z Dračího paláce. Objevovat se mají, když se blíží velká neštěstí – například zemětřesení nebo vlna tsunami, vysvětlil pověru portál Guardian.

[chooze:article;value:535336]

Není tedy divu, že se začaly šířit spekulace o možné spojitosti se zemětřesením, které zasáhlo v pondělí západní pobřeží Japonska. Podobná událost se totiž stala i v roce 2011, kdy Japonsko zasáhlo jedno z nejsilnějších zemětřesení ve známé historii, jehož následkem byla ničivá vlna tsunami a největší jaderná havárie od výbuchu v Černobylu.

V měsících, které předcházely této události, se totiž na březích Japonska objevila vyplavená těla několika hlístounů, připomíná portál Indy100. 

Podle odborníků se nicméně jedná jen o pověru. Pověsti o údajných poslech z Dračího paláce se věnovala i řada studií, žádná z nich však neprokázala, že by hlístouni měli nějaké schopnosti, které jim umožňují předpovídat zemětřesení, uvedl portál Forbes.

Hlístouni však nejsou jedinou rybou, kterou si japonské pověsti spojují se zemskými otřesy. Ze severního Japonska pochází pověry o rybách zvaných amemasu, které připomínají ohromné pstruhy. Těmto rybám přisuzují magické schopnosti, mezi něž patří i vyvolávání zemětřesení nebo potopy.

Podívejte se na pondělní reportáž o zemětřesení:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.