Japonsko zasáhlo silné zemětřesení. K pobřeží dorazily první vlny tsunami

[chooze:gallery;value:34284]

​Nový rok v Japonsku se nesl ve znamení silných otřesů. Epicentrum zemětřesení, které podle předběžných dat dosáhlo magnituda 7,4, bylo na poloostrově Noto. Podle Japonské meteorologické agentury se jednalo o mělké zemětřesení, západní pobřeží centrální části země zasáhlo v 16:40 tamního času (v 8:40 našeho času). 

Úřady vyzvaly obyvatele postižených oblastí, aby se nepřibližovali k pobřeží. V zemi totiž platí varování před tsunami. Nejhorší situace je na poloostrově Noto v prefektuře Išikawa, kde meteorologická agentura předpovídá až pětimetrové vlny. 

​​​Jak uvádí japonský portál NHK, první vlny tsunami už dorazily. U města Wadžima v prefektuře Išikawa úřady uvádí výšku 1,2 metru, podobně je tomu v sousedních prefekturách. U města Tojama v prefektuře stejného jména naměřily 80 centimetrů a 40 centimetrů u Kašiwazaki v prefektuře Niigata.

Vlny tsunami ale naráží na pobřeží opakovaně a mohou být i vyšší. Lidé se musí co nejdříve evakuovat. Sílu dodatečných otřesů sleduje Japonská meteorologická agentura

Provozovatel jaderné elektrárny Šika v prefektuře Išikawa oznámil, že jeho pracovníci právě kontrolují, zda zemětřesení elektrárnu nepoškodilo. Oba reaktory jsou nyní mimo provoz.

"Otřesy o magnitudu 7 se mohou objevovat po celý týden, a to hlavně v následujících dvou či třech dnech. V místech zasažených otřesy hrozí sesuvy půdy a pády budov," informoval Šimojama Tošihiro z japonského meteorologického ústavu.

[chooze:article;value:533700]

​Podle deníku The Japan Times bylo zemětřesení cítit i v 500 kilometrů vzdáleném Tokiu a celém regionu Kanto.

Japonsko je oblastí s velmi intenzivní seismickou aktivitou. Letos v květnu prefekturu Išikawa zasáhlo zemětřesení o magnitudu 6,5, které si vyžádalo jeden lidský život a 22 zranění. 

Prosincové zemětřesení v sousední Číně má na svědomí více než 100 životů: 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.