Jídelna vaří zdravě a bez polotovarů. Spokojené jsou děti i peněženky rodičů

Kvalitní a čerstvé suroviny od zaručených dodavatelů a všechna jídla vlastnoručně vyrobená. I když to zní jako reklama na prvotřídní restauraci, řeč je ve skutečnosti o jedné pražské školní jídelně. "Nepoužíváme vůbec žádné polotovary, všechno si děláme sami. Pizzu si děláme sami. I těsto. Paní kuchařky se snaží vařit jako doma," zdůrazňuje vedoucí jídelny v ZŠ Donovalská Pavla Janotová.

"Jsou jídelny, kde se objednávají loupané brambory, krájené brambory. My nic takového nemáme. Když jsou obalované věci, všechno si obalujeme sami. Vaříme z čerstvých surovin. Je to samozřejmě náročnější, je to mnohem víc práce," dodává vedoucí kuchařka Daniela Sitová.

Vynaložené úsilí děti ale kuchařkám vrací spokojeností a vyjedenými talíři. Díky tomu, že se jídelna vyhýbá polotovarům, tam mohou prý navíc držet i nízkou cenu. "Je to jeden z faktorů, jak udržet tu cenu oběda pro rodiče na nízké úrovni. Ani zdaleka nejsme na té horní hranici a bez problémů se jídelna uživí," tvrdí ředitel školy Tomáš Marek.

[chooze:article;value:532883]

Na výběr mají děti vždy ze dvou chodů. K tomu je připraveno i několik verzí jídel pro školáky s různými dietami. Kromě nutriční terapeutky se to, co ve škole dětem servírují, řeší i v těch nejvyšších patrech. Jídelníček totiž schvaluje přímo ředitel.

A přísnému dohledu neunikly ani nápoje. Ty se nabízí neslazené. Vodu v jídelně tak dochucují například jen citrónem nebo okurkou.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.