Ubývá domovů pro seniory i pečovatelů. Bude to velký problém, varují experti

Vypadá to, že práce v sociálních službách už pro Čechy není atraktivní. Ještě v roce 2020 v nich totiž chybělo zhruba 1 000 pracovníků, teď to je třikrát víc. Situace je nejkritičtější v Praze, Středočeském a Jihomoravském kraji.

"59 procent poskytovatelů hlásí, že má neobsazená místa, že shání někoho a nemohou dlouhodobě sehnat," řekl prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb Jiří Horecký. Náročné vytížení někteří pracovníci nezvládají fyzicky ani psychicky a odcházejí už ve zkušební době.

Vedle náročnosti práce jsou pro zaměstnance problémem i peníze. Třeba taková pečovatelka průměrně bere 37 tisíc korun ve veřejném sektoru. V tom neziskovém to je o několik tisíc méně. "Úroveň mezd a platů je hluboce pod úrovní průměrné mzdy," dodal Horecký.

[chooze:article;value:533845]

​"Naše vláda je vládou, která ve všech rozpočtech navyšovala rozpočet pro sociální služby, pokračujeme v tom," řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). To ale podle odborníků nestačí.

"Podmínky sociální práce definuje zákon 108, od 1. ledna 2007 a od té doby platí až na nějaké drobné úpravy v podobném znění. A podle nás už neodpovídá tomu, jak dnes vypadají ty sociální služby," řekl mluvčí Diakonie Českobratrské církve evangelické Dalibor Hála.

"Sociální služby jednou budeme potřebovat všichni, tak se domnívám, že pozornost tomu by měla být daleko větší," uvedl vedoucí přímé péče Domova pro seniory Centrin František Frančík. Ministerstvo práce a sociálních věcí sice na velké novele zákona pracuje, podle odhadů odborníků si ale na větší změny počkáme minimálně pár let.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.