Prázdné oči a neobvyklé chování. Sociální sítě zaplavila videa zombie jelenů

Američtí vědci varují před takzvanou zombie nemocí, která se rychle šíří mezi jeleny v Yellowstonském národním parku. Jak popisuje deník Independent, nákaza zanechává zvířata dezorientovaná a výrazně mění i jejich vzhled.

Videa, která obletěla sociální sítě, ukazují jeleny s nepřítomným pohledem a bílýma očima. Chovají se navíc zmateně a v mnohých případech velmi nepředvídatelně. "Chcete tím říct, že budeme mít zombie apokalypsu?" napsal pod video jeden z uživatelů.

@nature.resilience0

Could this zombie deer disease be the beginning of a zombie apocalypse? ? • •? : @comfyknowledge • Comment “survive” below ⬇️ if you want to receive free weekly newsletters on survival tips!? ————————— Follow @nature.resilience daily nature content‼️

♬ original sound - nature.resilience

Podle vědců není ale otázka moc daleko od pravdy. Studie totiž naznačují, že by se nákaza mohla přesunout i na lidi. Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CWD) doporučilo vládám, aby se na možnou katastrofu připravily.

[chooze:article;value:534889]

​"Tento případ staví CWD na radar rozšířené pozornosti," řekl pro The Guardian veterinář Thomas Roffe. Podle odborníka ze CWD Coryho Andersona je totiž znepokojující hlavně to, že se zatím neví, jak nemoc vymýtit, a to "ani ze zvířat, která infikuje, ani z prostředí, které kontaminuje".

Takzvaná zombie nemoc se podle CWD odborně nazývá chronické chřadnutí a kromě Yellowstonu byla zaznamenána na jelenech, losech a sobech i v dalších oblastech USA, Kanady, Norska a Jižní Koreje.

Kromě dezorientace a změny vzhledů může způsobit také úbytek hmotnosti, klopýtání a další neurologické příznaky. Nemoc je navíc pro zvířata smrtelná a neexistuje na ni žádná léčba. Žádný případ této nemoci u člověka se ale zatím neprokázal.

Infekční nemoc zahubila rekordní počet včel. Hrozí proto zdražování medu:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.