Polský vzdušný prostor zřejmě narušila ruská raketa, uvedla armáda

U obce Wożuczyn-Cukrownia v Polsku nedaleko ukrajinských hranic se v pátek ráno objevil ve vzdušeném prostoru neznámý předmět, informovala televize Republika. Později potvrdil náčelník polského generálního štábu Wieslaw Kukula, že šlo o řízenou ruskou raketu, která se stočila zpět nad Ukrajinu. 

"Od okamžiku překročení hranice až do zmizení signálu byl neidentifikovaný vzdušný objekt zpozorován radary systému protivzdušné obrany země. V souladu s platnými postupy operační velitel ozbrojených sil mobilizoval dostupné síly a prostředky, které měl k dispozici," uvedlo v prohlášení na sociální síti X operační velitelství polské ozbrojených sil. 

V tu dobu Rusko masivně ostřelovalo ukrajinská města. Rozsáhlý útok drony a raketami na města Charkov, Oděsa, Kyjev i Lvov si dosud vyžádal nejméně 20 obětí. Podle ukrajinské armády šlo o jeden z největších ruských úderů za poslední měsíce. Celkem Rusové na Ukrajinu podle ukrajinské armády vypálili přes 110 raket.

"Vše nasvědčuje tomu, že do polského vzdušného prostoru letěla ruská raketa. Sledovali jsme ji na radaru a pak ten prostor opustila," sdělil po jednání s prezidentem náčelník generálního štábu Kukula. Operační velitel ozbrojených sil Maciej Klisz pak řekl, že raketa byla nad Polskem méně než tři minuty. 

[chooze:article;value:534947]

V reakci na pozorování neznámého předmětu jednal polský prezident Andrzej Duda na mimořádném zasedání i s ministrem obrany Waldyslawem Kosiniakem-Kamyszem, se kterým už situaci probíral telefonicky. 

Na setkání řešili, že nad polským územím byla ruská raketa. Televize Polsat News, která se odvolává na anonymní zdroje z armády, uvádí, že nad polské území mohla vniknout ruská řízená střela Ch-22 nebo Ch-101. Po změně dráhy nad Polskem se měla raketa vrátit nad ukrajinské území, kde ji mohla sestřelit protivzdušná obrana. 

"Všechny prostředky protivzdušné obrany byly posíleny v bojové pohotovosti a v případě potřeby zvýšíme i pohotovost stíhaček," řekl pro televizi mluvčí operačního velení armády Jacek Goryszewski.

Jednání s NATO 

Polský prezident Duda o narušení vzdušného prostoru informoval i generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga. "Rozhovor se týkal narušení polského vzdušného prostoru. S našimi spojenci jsme byli od začátku v neustálém kontaktu," napsal mluvčí polské hlavy státu Marcin Mastalerek. O situaci jednal i nový polský premiér Donald Tusk. "Po setkání s veliteli polské armády a šéfy služeb jsem hovořil s prezidentem Polské republiky. Všichni společně pracujeme pro bezpečnost Polska," uvedl na sociální síti X. 

Na území Polska dopadla z Ukrajiny raketa už 15. listopadu 2022. V areálu ve vesnici Przewodów u hranic po jejím dopadu zemřeli dva muži. Zástupci Severoatlantické aliance byli tehdy v pohotovosti a zvažovali aktivování obranných článků v případě, že by šlo u ruskou raketu. Polské úřady ale nakonec potvrdily, že šlo o zlomek zbloudilé ukrajinské rakety, kterou v reakci na ruský útok ve Lvovské oblasti vypálili Ukrajinci. 

Ukrajina dostane jen zlomek podpory od USA. Kyjev zasáhly ruské rakety (12/2023): 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.