Vědci hlásí revoluci v léčbě rakoviny. Metoda je téměř stoprocentně úspěšná

Nova metoda k ničení rakovinotvorných buněk závisí na využití vibrací a blízkého infračerveného světla. To by mělo stimulovat molekuly aminokyanodu a sychronní vibrace pak velmi účinně zničit membrány škodlivých buněk, popsali vědci v odborném časopise Nature Chemistry. Za objevem stojí tým výzkumníků ze tří amerických univerzit v Texasu.

"Je to úplně nová generace molekulárních strojů, kterým říkáme molekulární sbíječky. Jsou až milionkrát rychlejší v rámci mechanického pohybu v porovnání s dřívějším typem a dají se aktivovat díky umístění infračerveného světla," vysvětluje jeden z vedoucích vědců výzkumu chemik James Tour pro web Science Alert. Právě molekuly aminokyaninu totiž jako jakési malé účinné stroje dokáží přilnout k vnějšku buněk. 

[chooze:article;value:533780]

​Vědci vyzdvihují potenciál metody jako průlomový proto, že infračervené světlo může proniknout hluboko do těla. Rakovina v lidských orgánech nebo kostech by se v budoucnu totiž dala léčit i bez toho, aby se lékaři pomocí operace museli dostat ke zdroji rakovinotvorného bujení. 

Molekulární sbíječka v provedených experimentech ukázala až 99procentní úspěšnost při ničení škodlivých buněk. Polovina myší s melanomovými nádory se při výzkumu vyléčila z rakoviny. "Musíme ještě zdůraznit, že jsme objevili další vysvětlení toho, jak tyhle molekuly fungují," sdělil chemik Ciceron Ayala-Orozco s tím, že navzdory tomu, že jde o ranou fázi výzkumu, je právě to nadějným příslibem rozvoje účinnější léčby rakoviny.  

Stále více Čechů trápí rakovina prostaty. Často začíná bezpříznakově (12/2023): 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.