Vědci mají špatné zprávy. Zemi hrozí už za šest let absolutní zkáza

Zpráva Global Tipping Points (česky Světové body zvratu) vychází hned z několika scénářů klimatického vývoje. Předpovídá, jak se budou chovat důležité hranice, kterým se odborně říká body zvratu klimatického systému.

Jejich překročení podle vědců automaticky neznamená, že se teploty vymknou a začnou nekontrolovaně růst. Nelze to však zcela vyloučit. A téměř jisté je vážné poškození životního prostředí, které povede nejenom k lidskému utrpení, ale napáchá i rozsáhlé ekonomické škody.

"Bod zvratu v klimatickém systému představuje hrozbu takového rozsahu, jakému lidstvo nikdy nečelilo," řekl listu The Guardian Tim Lenton z Institutu globálních systémů Exeterské univerzity. 

[chooze:article;value:531391]

"Mohou vyvolat ničivé dominové efekty, včetně ztráty celých ekosystémů a schopnosti pěstovat základní plodiny," pokračoval. To by pro naši planetu znamenalo absolutní pohromu.

Mezi body zvratu vědci řadí například zhroucení velkých ledovců v Grónsku a západní Antarktidě, masivní tání permafrostu na Sibiři, zánik tropických a subtropických korálových útesů nebo kolaps oceánského proudu v severním Atlantiku.

[chooze:article;value:533481]

Mají jednu zásadní vlastnost: jejich změna je skoková, upozorňuje odborný magazín Nature. Ledovec může úplně zmizet, korálové útes odumřít. Návrat do původního stavu zabere desítky až stovky tisíc roků, pro lidskou civilizaci to tedy stejné, jako by zanikl zcela.

Lidstvo zatím k žádnému z bodů zvratu nedospělo, pro vědce je proto výzvou tyto situace dopředu modelovat. Obávají se, že do roku 2030 pokoříme pět zásadních přírodních limitů a tím některý z bodů překonáme.

Podle současných vědeckých poznatků se Země do konce století oteplí o přibližně dva a půl stupně Celsia. Podle Pařížské dohody se má přitom světové společenství pokusit udržet oteplení pod hranicí jednoho a půl stupně.

Za globální oteplování můžou krávy, vypouštějí do ovzduší třetinu všech emisí metanu (7/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.