V Německu evakuovali celou vesnici. Voda zaplavila ulice i domy

Zaplavené ulice, které momentálně připomínají spíše divokou řeku, vytopené domy, vyvrácené stromy, tisíce domácností bez elektřiny mnohá místa v Německu sužují masivní záplavy. Poklidná vánoční atmosféra se tak podle místních úplně vytratila. "Máme Vánoce, které si nikdo nepřál," říká člen durynského zemského sněmu Bodo Ramelow.

Záplavy způsobily vydatné deště a rychle tající sníh. Asi nejvážnější situace je v centrální části Německa. Zcela zaplavené bylo městečko Windehausen, záchranáři museli všechny jeho obyvatele evakuovat. Někteří lidé se ale už do svých domovů opět vrátili. Podle odhadů je v obci 100 z téměř 500 obyvatel, ostatní jsou prý stále u svých příbuzných, známých či přátel.

[chooze:article;value:531504]

​"Podle předpovědi počasí bude pršet bude pravděpodobně dalších 24 hodin. Lidé se musí připravit na to, že nebudou moci tři dny chodit do svých domů. Vrátit se budou moci až po odčerpání sklepů, obnovení elektřiny a zprovoznění přípojek k čističkám odpadních vod," upřesnil Bodo Ramelow.

Vedlejší město dokonce poskytlo lidem, kterým voda zatopila domy, k přenocování místní tělocvičnu. Ovšem i tam je situace kvůli povodním vážná. "Tady už není možné projíždět auty. Hladina vody se včerejší šesté hodiny večer zvedla natolik, že jsme museli zastavit dopravu," popsal v úterý kritickou situaci ve městě Heringen jeho starosta Matthias Marquardt. 

Vydatné deště trápí i okolní státy. V Belgii u hranic s Německem vydaly úřady varování před povodněmi a záplavy také hlásí ve východním Nizozemsku.

Sněhová nálož v Německu. Zemřeli dva lidé, desítky dětí musely spát ve škole (11/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.