Tři scénáře pro Evropu a Rusko. Odborníci řekli, co bude v roce 2024

Mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem nejsou podle expertů v dohledné době reálná. "Obě strany považují konflikt za existenční záležitost a věří v rozhodující vítězství," domnívají se autoři studie o konfliktu na východě Evropy. Odborníci pracují pro The Economist Group, analytickou divizi listu The Economist.

Na stole jsou prý tři hlavní varianty možného vývoje konfliktu na Ukrajině, od potupné porážky Ruska až po Ukrajinu donucenou k jednání o míru za slábnoucí podpory Západu.

1. Volby v USA vyhraje Trump a podpora Ukrajiny oslabí

Vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách by mohlo vést k oslabení pozice Ukrajiny. Znovuzvolení exprezidenta, který není pro vojenskou pomoc Kyjevu, by mohlo znamenat zásadní omezení přísunu vojenského materiálu a zbraní.

Ruku v ruce s tím by pravděpodobně, podle citované studie, USA tlačily Ukrajinu k jednacímu stolu s Ruskem, což by pro Kyjev v žádném případě neznamenalo výhodnou pozici. To by nejspíš vedlo k posílení pozice Moskvy, která by posílila kontrolu nad okupovanými územími včetně Krymu.

To se možná stane i podle českého prezidenta. "Ukrajina velmi pravděpodobně přijde o část svého území a my se budeme muset smířit s tím, že Rusko bude tento stav interpretovat jako své vítězství," uvedl nedávno Petr Pavel při návštěvě v Královéhradeckém kraji.

[chooze:article;value:533747]

​2. Rusko zabere větší část Ukrajiny

Současné územní zisky Ruska na oficiálním území Ukrajiny nemusí být definitivní. Existuje reálná hrozba, že Putinova armáda postoupí více směrem na západ. "Rusko by se také mohlo posunout směrem k moldavské separatistické republice Podněstří a obsadit ukrajinské Oděské a Mykolajivské oblasti, čímž by Ukrajině zcela uzavřelo přístup k Černému moři," tvrdí odborníci z The Economist Group.

Rusko povzbuzené vojenskými úspěchy by mohlo chtít pokračovat ve své expanzi. Podle Putinova propagandisty Vladimir Solovjova je jedinou zárukou bezpečnosti pro Moskvu dosažení Atlantiku. Tím měl pravděpodobně na mysli vojenské obsazení celé Evropy až k atlantickému pobřeží.

[chooze:article;value:534539]

​3. Potupná porážka Ruska

I nadále je ve hře možnost, že Rusko vzejde z konfliktu jako poražená velmoc, další prohloubení již nyní citelných vojenských ztrát by také mohlo oslabit moc současného vládce Kremlu Vladimira Putina.

I když se Rusku ztracený vojenský materiál daří doplňovat, zmiňovaná studie připomíná, že manévrovací možnosti Ruska nadále omezují západní sankce s nedostatkem čipů.

Například maďarský premiér Viktor Orbán se domnívá, že Rusko prohrát nemůže a nedávno vetoval balíček evropské pomoci pro Ukrajinu ve výši 50 miliard eur. Tento krok následoval po zahájení přístupových rozhovorů Bruselu s Kyjevem. "Rusko nelze porazit, a proto musí EU přejít na nový akční plán," uvedl mimo jiné maďarský předseda vlády citovaný agenturou TASS.

Ukrajina ztrácí na Západě podporu. Problémy má Zelenskyj i doma (5/12/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.