Žena si v bazaru koupila vázu za 90 korun. Vyklubal se z ní milionový poklad

Na nákup, který se jí podařil, Američanka Jessica Vincentová jen tak nezapomene. V bazaru jí totiž padl zrak na nenápadnou skleněnou vázu. Nádoba nevypadala nijak neobvykle, připomínala spíše lahev pomalovanou červenou a zelenou barvou.

Vincentová si vázu pořídila za v přepočtu 90 korun. Už tehdy měla pocit, že se jí podaří kousek zpeněžit za mnohem větší hodnotu. "Měla jsem pocit, že její skutečná hodnota by mohla být tak 20 až 40 tisíc," odhadovala podle portálu New York Times Vincentová.

[chooze:article;value:532127]

​Nápovědou bylo písmeno M, které majitelka vázy objevila na jejím dně. Pojala podezření, že by písmeno mohlo označovat Murano, což je malý ostrov nedaleko Benátek proslulý svými sklářskými dílnami, uvedl portál Guardian.

Když se Vincentová pídila po původu vázy, ukázalo se, že autorem vázy je proslulý italský architekt a designér Carlo Scarpa. Jeho dílo je velmi populární mezi sběrateli. Bylo tedy jasné, že si žena pořídila za pár korun učiněný poklad.

Váza byla součástí série zvané Pennellate, kterou Scarpa vytvořil v roce 1942. Aukční dům Wright hodnotu vázy nejdříve odhadoval na 673 tisíc korun. Dražba ale předčila jejich očekávání. Anonymní sběratel nakonec Scarpovu vázu získal za úžasných 2,2 milionu korun.

Největší modrý diamant na světě šel do aukce. V dražbě toho šlo koupit mnohem více (11/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.