Pepa po práci cítil únavu, sotva se hýbal. Od 24 let se potýká s krutou nemocí

[chooze:gallery;value:34250]

​Mladík začal první příznaky nemoci pociťovat ve svých 24 letech. To se psal rok 2018, on pracoval jako skladník a stávalo se mu, že na konci pracovní doby již nemohl chodit. Byl čím dál unavenější. V roce 2019 podstoupil lumbální punkci, která potvrdila, že trpí roztroušenou sklerózou.

Nemoc postupovala rychle. V roce 2020 nastoupil do rehabilitačního centra v Kladrubech. I přes léčbu se ale jeho stav neustále zhoršoval. O rok později ještě dokázal chodit, postupně však potřeboval berle, až nakonec začal používat invalidní vozík. Ten mu umožňuje se dostat do společnosti a za přáteli, na nohy se již sám nepostaví. 

[chooze:article;value:507012]

​V srpnu 2023 absolvoval léčbu chemoterapií, která měla restartovat jeho imunitní systém a nemoc tím zastavit. Podle výsledků magnetické rezonance se to podařilo, ovšem znatelné zlepšení může trvat až několik let.

Další boj s nemocí

Mladý muž se kvůli nemoci potýká s velkými bolestmi. "Když ráno otevřu oči mám nesnesitelné křeče v celém těle, které se opakují asi třikrát, než se vůbec zvládnu dostat z postele. Partnerka mi musí pomáhat oblékat ponožky, kalhoty a boty. V dopoledních hodinách doma jezdím na motomedu, který mi hodně pomáhá na mé stavy," popsal Josef s tím, že se snaží si udržet psychickou pohodu, i přes jeho zhoršující se stav.

[chooze:article;value:531859]

​Josef se snaží s nemocí bojovat i nadále. "Podstupuju Vojtovu metodu. Je to stimulace nervových bodů, pomáhá to celkové stimulaci nervového systému. Využívá se to u kojenců, ale v některých případech se to dá použít i u dospělých osob," vysvětlil redakci.

Pro zkvalitnění jeho života potřebuje rehabilitační pomůcky a pomůcky, které mu pomáhají v běžném životě, léky, léčebné metody a rehabilitace. To vše je finančně velmi náročné, byla na něj proto vypsána sbírka na portálu Donio. Tam může kdokoliv přispět libovolnou částkou.

​Česko uctilo oběti střelby. Ve sbírkách se vybralo už přes 30 milionů korun:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.