Extrémní síla El Niña zaskočila meteorology. Takový ještě nebyl, tvrdí

Ačkoliv měl rok 2023 nakročeno k nejteplejšímu roku v historii měření, meteorolog Carlo Buontempo varuje, že rok 2024 bude teplotně ještě náročnější. Vliv El Niña ve spojitosti s klimatickými změnami totiž zamává s teplotami a rtuť teploměru půjde nahoru.

"Ocitáme se v zcela neprobádané situaci. Voda v oceánech má rekordní teplotu," řekl podle agentury AA. "Se vší pravděpodobností jsme nic takového neviděli ani za posledních tisíce let. Toto je nový svět," upozornil v souvislosti s tím, jak El Niño nabírá na síle.

Důvodem letošních rekordních hodnot byla podle Buontempa kombinace klimatických změn a dopadů El Niña. "Když mluvíme o změně klimatu, máme pocit, že je to něco, co se teprve stane, ale letošní rok ukázal, že už je to tady," řekl.

[chooze:article;value:533739]

​Svého vrcholu dosahuje El Niño většinou právě v zimě. "Obvykle také vede ke zvýšení teplot na celém světe, a to v průměru o 0,1 stupně Celsia," upozornila Sarah Kapnicková, vědecká pracovnice amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru.

Podle odborného portálu Climate se vzhledem ke stále silnější intenzitě protáhne El Niño zřejmě až do jara. Čím silnější totiž tento meteorologický jev je, tím větší jsou jeho dopady. Podle meteorologů se tak zřejmě dočkáme dalšího velmi výrazného oteplení.

Meteorologové jsou v pozoru. Do Česka se přihnal vichr, zuřit bude několik dní:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.